Bondeprotester i Indien, gula västar i Frankrike och begravning för en mördad fackledare i Turkiet. Vad minns du av året som gick?

Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

JANUARI

Året inleds i moll när amerikanska Freedom House rapporterar att demokratin minskat i 71 länder (allra sämst utvecklas Turkiet vars status sjunker från ”delvis fri” till ”icke fri”). Samtidigt visar siffror från Oxfam att den rikaste procenten av världens befolkning lade beslag på hela 82 procent av den globala förmögenhetstillväxten 2017.

I Ryssland upplöses bilarbetarförbundet MPRA, ett av landets få oberoende fack, sedan det anklagats för att vara en ”utländsk agent”. Bakgrunden är att MPRA fått motsvarande 50 000 kronor av det globala facket IndustriAll för att anordna utbildningsverksamhet. Samtidigt, i Algeriet, drar regeringen åt tumskruvarna mot det oberoende facket Snategs. Hundratals av dess medlemmar avskedas, trakasseras och grips.

Lyckligtvis bjuder januari även på några goda nyheter. I USA:s huvudstad Washington demonstrerar miljontals för jämställdhet och jämlikhet, och i Tyskland tar metallfacket IG Metall strid för bättre arbetsvillkor.

Och i Vatikanen försöker påve Franciskus sprida god stämning genom att bjuda tusentals fattiga och hemlösa på cirkus. Det initiativet slutar dock med hård kritik från djurrättsaktivister.

 

FEBRUARI

I Sydafrika räddas 955 gruvarbetare som fastnat under jord efter ett strömavbrott och i Jerusalem ökar spänningarna inför USA:s planerade ambassadflytt.

Facebook anklagas för att hjälpa Kambodjas auktoritäre premiärminister Hun Sen och H&M kritiseras för att utnyttja kinesiska straffångar som arbetskraft.

I Frankrike börjar fackföreningarna mobilisera mot president Emmanuel Macrons arbetsmarknadsreform. Samtidigt kokar en underjordisk arbetarkamp i Kazakstan.

FN varnar för att jämställdhetsmålet i Agenda 2030 är i fara. I Storbritannien drar dock kvinnliga anställda sitt strå till jämställdhetsstacken genom att kräva arbetsgivaren Tesco på 44 miljarder kronor för år av lönediskriminering.

Teodora Vasquez dömdes till 30 års fängelse för illegal abort. Nu har hon släppts fri.

I El Salvador, där abort är totalförbjudet, släpps Teodora del Carmen Vásquez fri efter att en domstol beviljar henne strafflindring. Efter att ha fått missfall på jobbet dömdes del Carmen Vásquez till 30 års fängelse för mord på sitt ofödda barn. Ett trettiotal kvinnor sitter alltjämt fängslade i landet för liknande anklagelser.

På alla hjärtans dag drar dessutom världsfacket ITUC igång en kampanj för en ny ILO-konvention mot könsrelaterat våld och trakasserier i arbetslivet.

 

MARS

Efter långa och omständiga diskussioner enas EU-länderna om en likalönsprincip vid utstationering. ”Det känns väldigt bra”, kommenterar EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S).

Matteo Salvini, partiledare för Lega, fick ett starkt stöd i valet. Många var dock emot det främlingsfientliga partiet och under valrörelsen kampanjade organisationen Avaaz i masker av partiledaren för att varna för deras politik.

Högern och ytterhöger flyttar fram sina positioner med valframgångar i Italien och Colombia. Och när Arbetet Global tillsammans med Union to Union anordnar demokratikonferens i Stockholm varar flera talare för en demokrati på reträtt: ”Det finns en uppenbar risk för urholkning av demokratin när partiledningarna blir allt mer oberoende av medlemmarnas intressen”, säger exempelvis författaren Per Molander.

Samtidigt inleds en historisk rättegång i Guatemala, där fem ex-militärer ställs inför rätta för mord, kidnappning, tortyr och våldtäkt. En process som river upp plågsamma sår från landets blodiga inbördeskrig.

Och i Sydafrika består arbetsmiljöproblemen hos Systembolagets storleverantör Robertson Winery, trots löften om bot och bättring.

 

APRIL

Människohandel med arbetskraft har blivit den vanligaste formen av trafficking i flera europeiska länder, visar en rapport från Europarådet. En lika deppig FN-rapport bekräftar att hungern ökar i världen och att 124 miljoner människor i 51 länder varit drabbade av akut matbrist under det senaste året.

I Brasilien fängslas Arbetarpartiets presidentkandidat Lula och förbjuds att delta i valet, vilket lämnar fältet öppet för ultranationalisten Jair Bolsonaro.

Även Zimbabwe gör sig redo för val, det första sedan Robert Mugabe tvingats bort från makten. Också i Nordirland växer ovissheten – brexit är mindre än ett år bort och ingen vet vad som kommer att hända med jobben.

Apropå jobben: En rapport från OECD slår fast att robotar i en nära framtid kan konkurrera ut 66 miljoner arbetstagare. Men tyska fackföreningar säger bestämt ”nein” till basinkomst.

Och regeringen anordnar jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality för att sprida (och hylla) sin feministiska utrikespolitik. Men experter ger politiken blandade betyg. En slutsats: det är svårt att exportera både feminism och försvarsmateriel.

 

MAJ

Maj inleds traditionsenligt med att arbetare över hela världen tågar för sina rättigheter, och 2018 var inget undantag.

Det globala facket BWI rapporterar att minst 21 byggnadsarbetare mist livet under arenabyggen inför herrfotbolls-VM i Ryssland. I Japan försöker samtidigt regeringen att få fler att söka sig till byggyrket, och satsar pengar för att byggare ska ha råd att ta helg.

Malaysia: Världens första lag mot fejknyheter blev en kortlivad historia.

I Venezuela vinner Nicolás Maduro en lika väntad som kontroversiell valseger. Betydligt mer oväntat är valresultatet i Malaysia där en allians av oppositionspartier lyckas bryta ett maktinnehav som stått sig sen självständigheten 1957. Ett av den nya regeringens första beslut: att avskaffa förbudet (det första i sitt slag) mot fejknyheter.

Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim, som tillsammans med statsminister Stefan Löfven lett ILO:s framtidskommission, hoppar av efter en korruptionsskandal.

Ett annat av Löfvens projekt, Global Deal, står på agendan när ILO:s årskonferens inleds i Genève. Facken vill att FN-organet ska ställa sig bakom initiativet, men arbetsgivarsidan bjuder hårdnackat motstånd.

 

JUNI

Världsfacket ITUC konstaterar i sin årliga rapport att läget för de fackliga rättigheterna är dystert. Strejkrätten har kränkts i 87 procent av 142 länder, och i nio länder har fackliga aktivister mördats. I Filippinerna, en av värstingarna på listan, befarar facken att president Rodrigo Duterte leder landet mot diktatur. I Turkiet, en annan storförbrytare, sparkar Securitas 306 fackligt aktiva säkerhetsvakter.

FN konstaterar samtidigt att antalet människor på flykt aldrig varit så högt som nu. Bland annat har en tiondel av Venezuelas befolkning lämnat landet.

Ahmed Khaliss, en av de dödgrävare som begraver Raqqas förflutna.

Men allt är inte nattsvart. I Papua Nya Guinea höjer kvinnor sina röster mot sexuellt våld. Den iranske fackledaren Reza Shahabi släpps fri efter fem år av tortyr. I Mexiko lovar vänsterkandidaten Andres Manuel López Obrador massiva välfärdssatsningar och i syriska Raqqa hjälper dödgrävare till att begrava landets traumatiska förflutna.

 

JULI

Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp. Handelskommissionär Cecilia Malmström beger sig till Washington för att avvärja att EU dras in.

Kuba ändrar sin författning från 1976. Privategendom får ett starkare erkännande och målet om ett kommunistiskt samhälle stryks.

Under metoo avslöjades systematisk könsdiskriminering på Nike. Nu höjer sportjätten lönerna för tusentals anställda.

Och trots att semesterlugnet lägrat sig över landet rasar flera strider på den globala arbetsmarknaden. I Norge kräver Arbeiderpartiet sex timmars arbetsdag för vårdanställda. I kölvattnet av metoo höjer Nike lönerna för 7 000 kvinnliga anställda. Och en pilotprotest i Irland blir upptakten till en strejksommar som ska skaka om Ryanair ordentligt.

 

AUGUSTI

Styrande CPP tar hem samtliga platser i det kambodjanska parlamentsvalet. Segerreceptet: att upplösa oppositionen och stänga kritiska medier.

Kambodja är långt ifrån det enda land där journalistiken är hotad. I Mexiko har 118 journalister mördats sedan millenieskiftet.

I Sydkorea grips en högt uppsatt Samsungchef misstänkt för antifackligt sabotage. Samtidigt försöker landets fack stoppa ett arbetsgivarförslag om lägre löner till migrantarbetare.

Även i Italien är migrantarbetare utsatta. FLAI-CGIL slår larm om att maffiagrupper tvingar minst 130 000 personer att arbeta under slavliknande förhållanden i landets jordbruk.

Tyska Amazonanställda strejkade i Berlin i november, en av många konflikter kring löner och villkor på e-handelsjätten.

På andra sidan Atlanten pågår flera fackliga strider av intresse för svenska löntagare. Handelsfacket i New York anklagar H&M för brott mot förhandlingsplikten och antifacklig attityd. New York blir för övrigt första stad att begränsa antalet Uber på gatorna och kräva att app-företaget betalar förarna minimilön.

Samtidigt blickar ett omstritt amerikanskt företag mot Norden – Amazon vill etablera sig i Sverige.

I Rumänien skadas hundratals i antikorruptionsprotester. I Ryssland tvingar samtidigt massdemonstrationer Putin att pudla om sin föreslagna pensionsreform.

Inför riksdagsvalet försöker regeringen flytta över huvudmannaskapet för Global Deal till OECD. Men ett land blockerar förhandlingarna – USA. ”Återigen kokar allt ner till den där jävla Donald Trump”, dundrar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

 

SEPTEMBER

Efter år av fackliga påtryckningar börjar Qatar montera ner det så kallade kafalasystemet. I ett första steg får gulfstatens 1,5 miljoner migrantarbetare rätt att lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd.

I Argentina växer missnöjet med presidenten Mauricio Macri ekonomiska politik och fackföreningsrörelsen leder protesterna.

Protester äger rum även i Turiket där minst 27 byggarbetare mist livet under arbetet med Istanbuls nya flygplats. Antalet dödliga olyckor har ökat kraftigt under undantagstillståndet och landets oberoende fack talar om ”arbetsplatsmord”.

I Strasbourg går debatten om EU:s framtid varm. Kommissionen vill anställa 10 000 nya gränsvakter och inleda ett ekonomiskt partnerskap med Afrika. Parallellt fattar parlamentet det unika beslutet att näpsa Ungern för den odemokratiska utvecklingen i landet.

Flera svenska storföretag är i blåsväder. H&M kritiseras för att svika löftet om att införa levnadslöner i Bangladesh och det globala facket UNI anmäler IKEA till OECD för antifackligt agerande.

 

Företag som IKEA och H&M är helt beroende av outsourcad produktion. Faktum är att väldigt mycket av de varor som fyller hyllorna i svenska butiker kommer från låglöneländer.

Ändå visar en undersökning av Arbetet Global att utländska arbetare är nästan helt osynliga i svenska dagstidningars utrikesbevakning. Totalt kommer världens 2,6 miljarder arbetare till tals i 0,7 procent av artiklarna.

 

OKTOBER

Vart tredje svenskt börsbolag arbetar inte alls med Agenda 2030. Och som inte det vore nog är Sverige inte längre bäst på att bekämpa ojämlikhet, enligt Oxfam. Däremot får Sverige beröm (och lite kritik) när plattformen Concord granskar EU-ländernas bistånd.

Vilja att hjälpa verkar överlag vara en del av den svenska självbilden. En rapport som kartlägger svenska mäns sexköp i Thailand visar att många legitimerar sina handlingar med att de ”stöttar” kvinnornas försörjning.

Jejiga Elil är en av 300 000 barnslavar i Haiti.

I Haiti har fattigdomen drivit fram en annan form av utnyttjande. 300 000 barn från utsatta omständigheter jobbar under slavliknande förhållanden hos rika familjer, i ett system som kallas restavek.

Från USA kommer ekonomiska glädjerapporter: arbetslösheten har sjunkit till 3,7 procent, den lägsta siffran sedan 1969 (även om president Donald Trumps utlovade koljobb lyser med sin frånvaro).

Men över resten av världen lägrar sig höstmörkret. FN:s klimatrapport menar att det krävs fördubblade ansträngningar för att begränsa den globala uppvärmningen. Nio fackligt aktiva lantarbetare mördas i Filippinerna. Och Brasilien – Latinamerikas största demokrati – väljer en diktaturkramare till president.

 

NOVEMBER

I Kina grips marxistiska studenter som försökt hjälpa strejkande arbetare. Samtidigt grips tre chefer som tvingat anställda att dricka kiss och äta kackerlackor.

I Turkiet mördas Abdullah Karacan, ordförande för det oberoende turkiska fackförbundet Lastik-İş. Och på Västbanken skjuter israeliska gränsvakter tårgasgranater på Internationella journalistfederationens styrelse.

Tunisiska facket UGTT strejkar för högre löner åt offentliganställda. Samtidigt visar en ILO-rapport att de globala löneökningarna inte varit så låga på tio år.

I Indien genomförs massiva bondeprotester med krav på skuldlättnader och statligt stöd vid torka. Och i grannlandet Bangladesh kastar högsta domstolen ut Ackordet, ett arbetsmilöjavtal mellan textilfabriker, västerländska modeföretag och globala fack.

Sydafrikanska metallfacket Numsa har slutligen fått klartecken att bilda parti och planerar att kandidera som ett revolutionärt alternativ i nästa års val. Parallellt har Sydafrika anslutit sig till försöken att skapa en gemensam afrikansk marknad, i vad som skulle bli världens största frihandelsområde.

 

DECEMBER

Världsfacket ITUC:s kongress samlar 1 200 delegater från över 130 länder i Köpenhamn. Efter en lång och stundtals infekterad strid besegrar sittande generalsekreteraren Sharan Burrow utmanaren Susanna Camusso. Samtidigt utses Ryanair Micael O’Leary till världens sämsta chef.

Sharan Burrow.

I Ungern genomförs sällsynta gatuprotester mot premiärminister Orbáns ”slavlagar” som ger företag rätt att kräva 400 övertidstimmar per anställd och år. I Frankrike väcker de gula västarna förvirring i maktens korridorer, och pressar president Emmanuel Macron att utlova höjda minimilöner.

Två tidigare Fordchefer döms till långa straff för brott under Argentinas militärdiktatur, då anställda kidnappades och torterades.

Och åtta år har gått sedan arabiska våren inleddes. I de flesta länder ersattes gamla despoter av nya. Men i Tunisien, där revolten inleddes, fick demokratin fotfäste.