Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Tusentals Nikeanställda kommer att få mer i plånboken efter att sportjätten genomfört en intern lönerevision, rapporterar New York Times.

Revisionen följde på den globala metoo-kampanjen, under vilken företaget anklagades för att tillåta olämpligt arbetsplatsbeteende och för systematisk diskriminering av kvinnor. Flera tunga Nikechefer avgick i kölvattnet av kritiken.

Enligt Nike kommer lönerevisionen leda till att runt 10 procent av dess 74 000 anställda får högre lön. Företaget ska också se över sina ledarskapsprogram för att få större mångfald i chefspositioner.

Förändringarna kom enligt New York Times till stånd sedan en grupp kvinnor på företagets huvudkontor i amerikanska Beaverton i hemlighet började sammanställa vittnesmål om sexuella trakasserier och könsdiskriminering.

I mars lämnades materialet över till Nikes högste chef Mark Parker, som offentligt bad de drabbade om ursäkt och utlovade krafttag mot problemen.