Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Läget är oklart efter söndagens val i Italien. När de första rösterna räknats har Silvio Berlusconis koalition störst stöd, men inget av blocken har fått tillräckligt med röster för att bilda regering.

– Det kommer i så fall att bli en center-högerregering, säger Anders Bergman, expert på italiensk politik.

Inget av blocken i Italien verkar få egen majoritet, enligt den tidiga rösträkningen, utan måste splittras om en regering ska bildas.

– Det kommer i så fall att bli en center-högerregering, mellan Forza Italia, Lega och Fratelli d’Italia. De har gått ut i valrörelsen och sagt det flera gånger, säger Anders Bergman, författare och expert på italiensk vänster- och högerextremism, med hänvisning till Fratelli d’Italia (Italiens bröder), ett parti på yttersta högerkanten.

– Det intressanta är att Lega har blivit det största partiet i koalitionen och det kommer då att kunna ställa väldiga krav på Silvio Berlusconis parti vad gäller ministerposter.

Om en center-högerregering bildas innebär det bland annat att skatterna kommer att sänkas och att en mycket hårdare migrationspolitik kommer att föras, enligt Bergman.

– Man kommer att utvisa en massa människor som har kommit till Italien. Det har kommit ungefär 600 000 människor till Italien via Nordafrika och Mellanöstern. Många av dem kommer att utvisas. Det kommer att följa samma utveckling som i Österrike och Ungern, säger Bergman.

Han säger att siffrorna visar att Italien är ett land där människor är rädda för det multikulturella samhället.

– Att det är det högerextrema Italien som har gått framåt, det är väldigt oroväckande.

Det finns en stor misstro mot landets politiker som till viss del hänger ihop med den kärva arbetsmarknaden. De unga i Italien kallas för den ”förlorade generationen”. Arbetslösheten, 11 procent, är den tredje högsta i EU och nästan var tredje italienare under 25 år är arbetslös, enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat.

TT- Arbetet Global

 

Valets huvudpersoner

Silvio Berlusconi, 81 år, Forza Italia

Trots skattebrott och sexskandaler är han tillbaka: Silvio Berlusconi leder ett av Italiens just nu största partier. Han är dock ingen premiärministerkandidat, eftersom han är förbjuden att inneha offentliga ämbeten fram till 2019. Partiets premiärminister är EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Berlusconis parti har ingått allians med de två mindre högerpartierna Lega (tidigare Lega Nord) och Italiens bröder.

 

Luigi Di Maio, 31 år, Femstjärnerörelsen

Luigi Di Maio är den yngste premiärministerkandidaten hittills. I fjol tog han över ledarrollen efter partiets grundare, komikern Beppe Grillo. Nu talar mycket för att den 31-årige Di Maio kan leda populistiska Femstjärnerörelsen till dess bästa valresultat. Femstjärnerörelsen är ett EU-skeptiskt och populistiskt parti som har vägrat ingå i några koalitioner. I dag har rörelsen nära 30 procents stöd utan vare sig en politisk ideologi, ett regelrätt partiprogram, högkvarter eller kontaktpersoner för pressen.

 

Matteo Renzi, 43 år, Demokratiska partiet

Matteo Renzi blev 2014 Italiens yngste premiärminister. Då var han fast besluten att förbättra ekonomin och reformera. Men bara två år senare, 2016, röstades hans förslag om grundlagsändring ner och Renzi avgick. Nu siktar han åter på premiärministerposten, trots att opinionsmätningar visar att PD skulle kunna göra ett av sina sämsta val.

 

Matteo Salvini, 44 år, Lega (tidigare Lega Nord)

Matteo Salvini hamnar i samma kategori högerledare som franska Marine Le Pen och holländska Geert Wilders. Hans parti Lega är ett EU-kritiskt och invandringsfientligt parti som kampanjar med slagord som ”italienarna först”. Partiet ingår i Berlusconis koalition och eftersom denne är förbjuden att leda landet kan det bli Salvini som får premiärministerposten om partierna tillsammans får flest röster.