Oj, vilken vecka!

Ica-gruppens vinst och omsättning ökar, enligt den nya delårsrapporten. Dagligvaruhandeln ökar sitt rörelseresultat med över 41 procent. Många nya miljoner blev det.

Även Axfood – som äger Hemköp och Willys – gick kanon under januari, februari och mars. Och storbanken Swedbank går bättre än väntat.

Lite svettigt är det förstås eftersom räntenettot – det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – minskar något.

Men ingen behöver vara orolig. I fjol ökade bankens räntenetto med 54 procent och man fann det för gott att spruta ut 17 miljarder över sina aktieägare.

Dessutom har ju Riksbanken sagt att räntorna snart sjunker och då blir det fart på bostadsmarknaden och då blir det fart på lånemarknaden och då blir det tammetusan kalas för allt vad tygen håller.

Snart är det maj, det ljusnar i riket och solen strålar kommer snart kännas ännu lite varmare för bankirer och direktörer.

För människor som inte är lika lyckligt lottade riskerar 2024 bli ytterligare ett tufft år.

En vanlig familj går back med en tusenlapp

I en ny rapport har LO-ekonomerna tittat på hur ekonomin kommer utvecklas för utvecklas för ganska typiska medlemmar. Ett exempel är en arbetarfamilj med två barn – 7 och 4 år gamla – som bor i Alvesta. En av de vuxna jobbar heltid i industrin och den andra jobbar deltid i offentlig sektor.

De tjänar genomsnittliga löner för arbetare i dessa sektorer. De bor i ett småhus och har 1,5 miljoner kronor i lån. De har en bil, men en av föräldrarna pendlar med buss till jobbet.

För fyra år sedan hade man nästan 5 000 kronor över, efter att inkomster dragits mot utgifter.

I dag – när bundna lån blivit rörliga, när räntorna stigit, när avgifterna för vatten, energi, värme och avfallshantering ökat, när matpriserna ökat, barnens fritidsaktiviteter blivit dyrare – kommer man gå back en tusenlapp.

Samtidigt har regeringens små men viktiga krisstöd försvunnit. Samtidigt ökar inkomsterna i en mycket långsammare takt.

Krisen för arbetarklassen inte över

Skulle Alvesta-familjen drabbas av arbetslöshet eller sjukdom – och minns att regeringen avser att försämra både a-kassan och sjukförsäkringen – finns det över huvud taget inga marginaler.

Krisen för svensk arbetarklass är inte över och det är hög tid att den behandlas som den kris det är.

LO-ekonomerna har mycket modesta förslag för hur regeringen kan agera. Man kan höja barnbidraget och stärka försäkringsskyddet för den som blir sjuk eller arbetslös. Man kan skapa jobb genom att satsa på skola, vård och omsorg. Man kan få i gång konjunkturen genom satsningar på bostadsbyggande, vägar, järnvägar och annan infrastruktur.  Man kan reglera om elmarknaden.

Elisabeth Svantesson vill sänka skatterna

Men väldigt lite tyder på att LO:s ekonomer blir lyssnade på. I veckan berättade SVT nämligen att Finansdepartementet har skickat ut en rad skatteförslag för synpunkter inför budgetförhandlingarna efter sommaren.

Finansminister Elisabeth Svantesson vill göra skattesänkningar på 21 miljarder. Bland annat ska flygskatten halveras men ett nionde jobbskatteavdrag – som ger mest till den som tjänar mest – lär också införas.

Det är som att hon inte förmår ser vad som sker i verkligheten. Men Swedbank och Icas ägare kanske blir glada om flyget till nästa bolagsstämma är billigre.