Först kändes det helt overkligt. Var det en tjuvringning? Han var ju rätt okänd. Men sedan förstod betongarbetaren Kim Söderström, nu ordförande för Byggnads GävleDala, att det faktiskt var P1 som ringde och att de verkligen ville att han skulle sommarprata. 

– Då blev jag oerhört smickrad och tänkte att det här är världens möjlighet att få ut min och mina medlemmars berättelse om hur det ser ut på svenska byggen i dag, säger han till Arbetet. 

Så den 25 juli är det dags. 

Vet du varför de valde just dig? 

– Jag frågade hur de hittat mig. De sa att de hade haft koll på mig. Jag vet egentligen inte, men gissar att det kan ha att göra med att jag synts lite i medier och varit tydlig med vad jag tycker och tänker. Jag har försökt att kalla en spade för en spade. 

Vilka är dina viktigaste budskap? 

– De oseriösa företagen i byggbranschen. Hur stora rikstäckande företag säger upp egen arbetskraft och anlitar bemanning eller underentreprenörer. Ofta har de anlitat våra kamrater från öst som inte vågar ställa krav på rätt lön och villkor. 

– Och så dödsolyckorna naturligtvis. 

Få arbetare tidigare år

Arbetet har tidigare intervjuat forskaren Fredrik Stiernstedt om frånvaron av arbetare i Sommar i P1. 

– Det vore lika intressant att lyssna på en arbetare från fabriken. Det är ju inte bara vd:ar som har spännande saker att berätta om arbetslivet. Och det skulle ju vara modigare och utmana formatet mer, sade han till Arbetet 2021.

Den diskussionen ledde till att Arbetet startade sin podd Från Golvet, med vanliga människors berättelser från arbetslivet.

Sommarprataren Kim Söderström säger att han helt klart ser sig själv som arbetare och även arbetarklass. 

– Tidigare har det kanske inte varit så många arbetare men nu får i alla fall jag chansen. Jag vet inte heller när det senast var en facklig företrädare från ute i landet med. Så det är på tiden.

Ska prata klass

Kim Söderström vill ge människor en inblick i hur det ser ut ute på byggena och han hoppas att även makthavare och de som jobbar på byggbolagen eller beställer byggjobb lyssnar.

Dessutom tänker han prata om klass. Han ställer en retorisk fråga:

– Tycker du att någon pratar klass i dag? Jag tycker inte det. Så när jag får möjlighet att prata i radio tänker jag ta den. Mina föräldrar är arbetare från Finland som inte kunnat jobba hela vägen till pension för att de har skadat sig och slitit ut sig. Det är vi som arbetar som producerar värde i samhället och vi får lite utrymme helt enkelt. 

En viktig del av sommarpratarnas program är så klart musiken. Vad kommer Kim Söderström bjuda på? 

– Det blir väldigt personligt. Lite arbetarmusik och … jag har en skev musiksmak, som du kommer att märka. Nu blir du allt nyfiken, va?

Kim Söderström

Ålder: 49. 

Gör: ordförande för Byggnads GävleDala. 

Yrke: Betongarbetare. 

Bor: Falun. 

Familj: Fru och två barn.