Ger solen cancer?

Ja. Strålningen från solen klassas som cancerframkallande med hög risk, av Världshälsoorganisationen WHO sedan 1992. Hudcancer är den tredje vanligaste formen av cancer i Sverige och den diagnos som ökar mest. Malignt melanom är den farligaste formen, men mellan 80 och 85 procent som drabbas av den botas ändå.

Hur soligt får det vara vid utejobb?

Det finns inga föreskrifter eller regler om sol för dig som jobbar mycket utomhus. För den som jobbar ute stora delar av dagen är det extra viktigt att tänka på bra solskydd.

Mätingenjörer, parkingenjörer och barnskötare är de yrkesgrupper som får mest sol på jobbet, enligt en undersökning från nätverket Euromelanoma. Minst exponeras politiska tjänstemän och receptionister.

Hur skyddar man sig mot solen?

Ta pauser i skuggan när solen är som starkast mellan 11 och 15. Kläder och hatt är bra solskydd. Ju tjockare desto bättre. Smörj även in två lager av solkräm som har minst faktor 15. Faktorn anger skyddet mot UVB, en rekommendation är att UVA-skyddet ska vara minst en tredjedel av detta. Dessvärre uppger inte alla solskydd UVA-skydd.

Vad betyder UV, UVA, UVB och UVC?

UV-strålning står för ultraviolett strålning som är en kortare än det synliga ljuset.

UVA tränger in i hudens djupare skikt och åldrar huden i förtid. Den kan också orsaka hudcancer. Dessutom kan UVA-strålningen bryta ner D-vitamin i huden.

UVB tränger inte lika djupt, men gör att vi bränner oss. Även den strålningen kan få huden att åldras i förtid, och orsaka hudcancer. Men den startar också produktion av D-vitamin och gör huden tjockare, vilket ger ett bättre skydd mot farlig strålning.

UVC är väldigt energirik, men når inte jordytan. Kan användas i särskilda lampor för att döda bakterier till exempel.

Hur länge kan man vara i solen?

Strålsäkerhetsmyndigheten har en tjänst på sin hemsida som heter Min soltid och som mäter hur länge du kan vistas i solen utan att det blir farligt. SMHI har också en sajt där du kan se ett UV-index för varje dag, och det finns olika appar till mobiltelefoner som kan ge vägledning.

Är solen bara farlig?

Nej. UV-strålning i lagom mängd är nyttig eftersom den sätter igång processer i huden som gör att kroppen bildar D-vitamin. 15 minuter om dagen med bar hud när solen står som högst på sommaren räcker. Sedan är det skydd som gäller.

Sedan är det också många som blir piggare och gladare av solsken, och det ska inte heller underskattas. Se till att skydda dig så att du kan glädjas över soliga dagar även på jobbet.