I sociala medier kommenteras klädval på jobbet emellanåt. Just nu när det har varit varmt ute undrar en del var gränsen egentligen går för vad man kan ha på sig om man jobbar inom förskole- och fritidsverksamhet.

En man klagar på att han stoppats från att ha linne på sig när kvinnliga kollegor får ha det.

– Det finns ingen reglering i kollektivavtalen om vilka kläder personalen ska ha, däremot så finns det en del arbetsgivare som tillhandahåller kläder för sin personal och kräver att den ska användas, säger Per Svensson, förbundsombudsman på Kommunal.

Personliga gränser för kläder i värme

Men arbetskläder är oftast till för regn och kyla, för sommarvärme däremot gäller mestadels personliga gränsdragningar eller lokala regler i ett område eller på en enskild förskola eller skola.

Är det okej att ha superkorta shorts eller linne? Arbetet kollade med Stockholm stad.

– Det finns ingen stadsövergripande ”klädkod” utan det är upp till varje förvaltning, avdelning eller enhet. Men med det sagt så ska klädsel vara lämplig både för väderlek, arbetskamrater och för dem som verksamheten är till för, exempelvis barn och unga, samt inte väcka anstöt, säger kommunikatören August Jakobsson.

– Det är såklart är en bedömningsfråga som måste tas upp till diskussion. Det diskuteras oftast på arbetsplatsträffar och ser olika ut för olika verksamheter.