Du är inte ensam om att inte fundera över eller engagera dig i din tjänstepension. Det är precis därför AMF finns. Du och alla andra inom LO-kollektivet har rätt till en så trygg och bra tjänstepension som möjligt utan att du själv behöver göra en massa val. Det var uppdraget från AMFs ägare LO och Svenskt Näringsliv redan när bolaget bildades för 50 år sedan.

Smart att spara tillsammans

Med över fyra miljoner kunder och över 800 miljarder kronor i förvaltat kapital är AMF ett av Sveriges största och mest stabila pensionsbolag (1). Det är smart att spara många tillsammans. Till exempel är det tryggare eftersom det ger bättre möjlighet att sprida risken när kapitalet är stort. Och ju fler som sparar tillsammans desto större blir kapitalet.

AMF är det pensionsbolag som har fått pengarna att växa mest de senaste 15 åren (2). En procentenhet mer i avkastning per år har stor betydelse för hur mycket pension du får i slutändan. För en vanlig yrkesarbetare kan det betyda mellan 1000 och 1500 kronor mer – varje månad livet ut (3).

– Pensionspengarna ska växa tryggt och bra under många år. Därför placeras de på olika sätt, bland annat i svenska företag som vill växa, anställa folk och utvecklas. Företagen är olika men har en viktig sak gemensamt: Vi tror att de är bra för din pension, säger Tomas Flodén som är AMFs kapitalförvaltningschef.

Tomas Flodén är kapitalförvaltningschef på AMF.

Det är också billigare att vara många. Hos AMF är det faktiskt allra billigast för dig inom LO-kollektivet – vi har lägst avgift av alla (4).

– Ju fler som delar på kostnaderna, desto lägre blir avgifterna och det betyder mer pension till dig. Låga avgifter och hög, långsiktig avkastning – det är vårt löfte till dig, avslutar Tomas Flodén.

Har du Avtalspension SAF-LO? Då är AMF ditt bolag!

LO och Svenskt Näringsliv har bestämt att AMF ska ta hand om tjänstepensionen för dig som jobbar inom till exempel industrin, byggbranschen, handeln, transportsektorn, hotell och restaurang (Avtalspension SAF-LO). Det betyder att din tjänstepension placeras automatiskt i vår traditionella försäkring om du inte väljer något annat.

Vår traditionella försäkring har växt mest de senaste 15 åren (2). Den har också lägst avgift (4).

Är du en av våra fyra miljoner kunder?

Logga in på amf.se och kolla direkt!

Källa

1) Uppgifter per 2024-03-31. AMF är tredje största svenska ägare på Stockholmsbörsen. Solvensgraden är 230 % vilket är bland de högsta av jämförbara pensionsbolag.

2) AMFs traditionella försäkring har högst totalavkastning bland jämförbara bolag, 2009-2023. Källa: Svensk Försäkring. Så har vi räknat.

3) Beräkning: En 25-åring inom Avtalspension SAF-LO med AMF traditionell försäkring, årlig avkastning på 4 resp. 5 %, utan återbetalningsskydd, lön 28 500 kronor/månad, premier inbetalas till 65 år, därefter livsvarig utbetalning. Aktuella avgifter har tillämpats.

4) AMF traditionell försäkring har lägst avgift inom Avtalspension SAF-LO. Källa: Konsumenternas.