Hur klarar jag jobbet utan att äta under ramadan?

Årets ramadan började den 11 mars och pågår till 9 april. För den som fastar kan det vara både ovant och tufft att arbeta utan att äta eller dricka medan solen är uppe. Särskilt de första dagarna upplever många fastande som jobbiga. Gå upp så att du hinner äta frukost och dricka ordentligt innan solen går upp, då orkar du mer under dagen. Försök också att få möjlighet att äta och dricka något så snart solen går ner, även om du inte slutat din arbetsdag än.

Ska jag berätta på jobbet att jag fastar under ramadan?

Ja, om du vill. Det är inte ovanligt att man känner sig tröttare, lite ouppmärksam eller svag efter många timmar utan mat och dryck. Det kan vara bra för kollegorna och chefen att veta vad det kan bero på om du inte är i toppform i slutet av dagen. 

Om du har ett riskfyllt arbete och känner att din arbetsförmåga påverkas är det viktigt att du berättar det för din chef så att säkerheten inte riskeras.  

Vad gör jag om jag blir trött på jobbet?

Många som fastar kan jobba på precis som vanligt. Men om du känner att fastan gör arbetsdagen tung bör du prata med din chef. Kan du få mindre krävande eller riskfyllda, arbetsuppgifter? Finns det möjlighet att vila lite på jobbet? Kan dina arbetstider läggas om, eller har du möjlighet att ta lite ledigt? Försök att hitta lösningar som fungerar för dig och din arbetsgivare. Personer med krävande yrken väljer ibland också att avstå från fastan.

Om jag inte fastar själv, hur bemöter jag en kollega som fastar?

Det korta tipset är: Som vanligt. Utgå inte från att det blir problem bara för att jobbarkompisen fastar. Många mår precis som vanligt på jobbet. Ställ frågor om du är nyfiken och om kollegan är bekväm med det, men tjata inte om kollegan inte vill prata om sin religion. Som ickefastande jobbarkompisar kan ni också försöka undvika att planera in årets enda afterwork under ramadan. Det är ju kul om alla kan vara med vid sådana tillfällen.

Fastar alla muslimer under ramadan?

Nej, lika lite som att alla kristna firar jul. Men fastan är en av islams fem grundpelare så många troende muslimer fastar under ramadan. Äldre, sjuka och kvinnor som har mens, är gravida eller ammande är grupper som undantas från fastan. Det samma gäller barn.