De har varit två av de strejkbrytare som det talats mycket om under strejken på Tesla. I ett halvår har de arbetat trots IF Metalls konflikt för att få kollektivavtal med elbilsjätten. 

Men nu strejkar Niklas och Josef, som båda egentligen heter något annat, tillsammans med de fyra kollegor på Malmöverkstaden som lade ned sitt arbete redan i oktober. 

Niklas säger att beslutet att fortsätta jobba i höstas inte berodde på att han var emot strejken.

– Det var osäkerhet, oro för att förlora jobbet. Jag behövde min inkomst, säger han.

”Varit väldigt jobbigt”

Kollegan Josef var inte med i facket då och trodde inte det skulle vara nödvändigt för honom att delta. Han trodde att det snart skulle lösa sig, att företaget skulle skriva på ett avtal.

I stället har månaderna gått utan att killarnas erfarna kollegor som gick i strejk redan 27 oktober har kommit tillbaka.

– Jag kände mig ganska ensam i verkstan. Det var väldigt jobbigt, säger Josef.

Företaget har tagit in ny personal, men han konstaterar att det tar tid för nya tekniker att lära sig och att situationen därför ökat stressen och minskat produktiviteten.

– Jag tycker om mina kollegor. Jag vill att de mår bättre och inte är stressade hela tiden, säger han om beslutet att gå ut i strejk.

”Väldigt omoraliskt”

Avgörande för honom var också det mejl som ägaren Elon Musk nyligen skickade till anställda världen över, med besked om stora nedskärningar. Vissa anställda ska också samtidigt ha fått besked om att de omgående mister jobbet.

– Då fick jag veta att vi inte betyder någonting för företaget. Arbetare fick sparken på ett väldigt omoraliskt sätt, säger Josef om att anställda i framför allt USA ska ha fått väldigt plötsliga besked om att de ska sluta.

Han och Niklas berättar, liksom kollegorna som strejkar sedan tidigare, om en stressig arbetsmiljö där säkerheten inte prioriteras.

Niklas säger också att lönesättningen inte känns rättvis och menar att saker skulle bli annorlunda med ett kollektivavtal.

Sopor på hög i verkstaden

Tesla har anställt ny personal och arbetat för att runda konfliktåtgärderna, både i Malmö och övriga landet. 

– Det flyter på till viss grad, men alla är drabbade ändå, säger Niklas om hur det fungerar i praktiken.

Lokalerna har blivit städade trots strejken. Soporna har däremot samlats på högar som tagit stor plats i verkstaden, men sedan också hämtats på något sätt med jämna mellanrum. 

Glädje hos tidigare strejkande

Med i rummet sitter Jãnis Kuzma som strejkat sedan i höstas och som Arbetet skrivit om tidigare – och hans kollega som vi kallat Jonas i tidigare texter. 

– Jag blev jätteglad, säger Jonas om beskedet att fler av hans arbetskamrater från Tesla nu ansluter till strejken.

– Det betyder mycket, för det var inte enkelt för oss heller att ta beslutet om att gå ut i strejk, säger Jãnis Kuzma.

Arbetet har sökt Tesla som avböjer att kommentera.

Jãnis Kuzma strejkar på tesla.
Jãnis Kuzma.