Antalet personer som kan arbeta minskar och Ryssland står inför ”allvarliga demografiska problem”. Det är beskedet från den ryske presidenten Vladimir Putin under ett tal om hans omstridda planer på en förändring av landets pensionssystem.

Regeringen i Moskva planerar att gradvis höja pensionsåldern, enligt tidigare uppgift med fem år för män (till 65 år) och åtta år för kvinnor (till 63 år). Precis som många förutspått mildrar nu Putin några av förslagen, möjligen för att vända sin sluttande popularitetskurva. I stället för åtta år ska kvinnor behöva arbeta fem år till, medan männens höjda pensionsålder kvarstår.

Ryskt förtryck hårdnar inför fotbolls-VM

Global

Höjningen av pensionsåldern vore den första på 90 år, och ska ses mot bakgrund av västvärldens ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Förslaget har väckt starka reaktioner, och tusentals ryssar har demonstrerat runtom i landet. Över 2,9 miljoner människor har också skrivit på en namninsamling mot planerna.

Ryska män dör i genomsnitt i 60-årsåldern, och många befarar att de aldrig kommer att hinna njuta av pensionen om pensionsåldern höjs.

– De kommer att få sin pension i kistan, sade Gennadij Ziuganov, ledare för Kommunistpartiet, i juli i år.

Miljoner i pensionsprotester

Lagförslaget sätter den nya pensionsåldern till 60 år för kvinnor och 65 för män, från nuvarande 55 för kvinnor och 60 för män.

En höjd pensionsåldern skulle leda till svår ekonomisk förlust för många ryssar, som ofta lever på en kombination av pension och arbete. 2,9 miljoner ryssar hade den 25 augusti skrivit under ett upprop mot reformen.

Putin lovade innan han blev omvald att inte röra pensionsåldern, och många ryssar känner sig nu svikna. Enligt en statlig opinionsundersökning tappade han stöd från 80 procent i maj, till 64 procent i augusti.