Under tisdagen strejkade piloter i Ryanairs hemland Irland. Nästföljande dag gick kabinpersonal i Spanien, Portugal, Italien och Belgien ut i en koordinerad tvådagarsstrejk, rapporterar The Independent.
Enligt tidningen har lågprisbolaget tvingats ställa in 600 flygningar, vilket påverkar 100 000 passagerare.

De irländska piloterna, som genomförde sin första endagsstrejk den 12 juli och redan aviserat att fler är att vänta, konfliktar om bland annat ledigheter och för att villkoren ska förbättras med anställningstid.

Ryanair ska tillåta fackföreningar

Global

Kabinpersonalen på kontinenten har i sin tur framställt en lista med 34 krav. Det första: ”En rättvis levnadslön som speglar det arbete vi gör.”

Först i fjol, efter åratal av motstånd, erkände Ryanair de anställdas rätt till facklig organisering. I anslutning till de nuvarande strejkerna har flygbolaget dock intagit en oförsonlig linje.

I ett pressmeddelande aviserar Ryanair neddragningar i hemlandet, och lägger en del av ansvaret på ”de irländska piloternas rullande strejker, som haft en negativ effekt”.

I ett gemensamt uttalande uttrycker Internationella transportarbetarefederationen och Europeiska transportarbetarefederationen gemensamt sin solidaritet med de strejkande:

”Vi vet att det här inte är ett beslut ni har fattat lättvindigt och vi stöder er till fullo i alla lagliga stridsåtgärder som ni anser är nödvändiga för att bli rättvist behandlade av Ryanair.”