Kongressen i Bella Center inleddes med sång och dans från världens olika kontinenter.

Under invigningen välkomnades de fackliga delegaterna av bland annat Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. ILO:s generaldirektör Guy Ryder var också inbjuden som talare.

Ett av ledorden för kongressen är ”förändra spelreglerna” och målet är att fackliga organisationer från hela världen ska samordna sitt arbete inom fyra huvudområden – fred, demokrati, ekonomi och en övergång till gröna och jämlika jobb.

Under veckan ska ITUC också kora världens sämsta chef.  

Förra gången var det Jeff Bezos, Amazons grundare, som fick utmärkelsen. Han finns nominerad även detta år men konkurrensen är hård. Ryanair chefen Michael O’Leary och Ivan Glasenberg, vd på det brittiskt-schweiziskt råvaruhandelsbolag och gruvföretaget Glencore, är några andra av de tio som är nominerade.

Under onsdagen ska besökarna resa över gränsen till Malmö för att bland annat delta i ett kulturprogram samt tala om integrationsfrågor.

Den hetaste frågan är dock tveklöst valet av en ny generalsekreterare.  Det finns två kandidater.

Den sittande australiskan Sharan Burrow som lett organisationen i åtta år. Hennes anhängare anser att hon under denna tid jobbat upp ett kontaktnät med världens ledare och att hon gjort en bra insats under G20-möten och liknande forum.

Och utmanaren Susanna Camusso från Italien som anser att det nuvarande världsfacket riskerar att förvandlas till en ”generisk NGO” som inte är tillräckligt aktiv för att förbättra arbetares villkor.

Hon vill att ITUC ska förändras och stödja medlemsorganisationerna mer.

ITUC World Congress 2018

Vägval splittrar världsfacket

Global

Striden om ledarskapet är en känslig fråga som väckt många heta känslor. Arbetet Globals artikel ”Vägval splittrar facket” har blivit något av en snackis.

Andra frågor som kongressen ska diskutera är hur de vill att skattesystem och den globala finansmarknaden ska fungera.

Facken är oroligt för en långsiktig utveckling sedan 1980-talet där skattesystemen i många länder inte utjämnat växande ekonomiska skillnader. Världsfacket är också oroat över att storföretag har möjlighet att gömma sitt kapital och kräver ett utökat skydd för de visselblåsare som avslöjar tveksamma skatteupplägg.

Att många av storföretagen inte direktanställer utan i stället förlitar sig på underleverantörer där löner och villkor kan pressas är en annan viktigt fråga.

ITUC

• I världsfacket ITUC ingår 331 fack från drygt 160 länder som tillsammans organiserar 207 miljoner arbetare.

• Kongressens motto "Building Workers’ Power: Change the Rules" vilket kan översättas till Bygg facklig styrka och ändra spelreglerna.

• Världsfacket har kongress var fjärde år, förra kongressen var i Berlin.