När Internationella journalistfederationen (IFJ) håller sina halvårsvisa styrelsemöten brukar det globala facket ta tillfället i akt att belysa de frågor som är aktuella där mötet äger rum.

Så även under helgen som var när styrelsen samlades i palestinska Ramallah.

– IFJ verkar för pressfrihet och goda villkor för världens journalister och styrelsen brukar uppmärksamma förhållandena på de platser där vi sammanträder. Därför tog vi en paus från mötet för att genomföra en fredlig manifestation tillsammans med det palestinska Journalistförbundet för att uppmärksamma de palestinska journalisternas svårigheter att röra sig fritt i regionen, inte minst orsakat av att Israel inte erkänner det internationella presskortet, säger Jonas Nordling, styrelseledamot i IJF och ordförande för svenska Journalistförbundet, till Journalisten.

”Alla skyller på min dotter” säger pappan till Palestinas unga frihetssymbol

Global

Tanken var att iklädda pressvästar tåga till en israelisk checkpoint för att där höja sina presskort i luften, en symbolisk protest för journalisters rätt att röra sig fritt. Demonstrationen nådde dock aldrig sitt mål.

– Men innan vi kom närmare än cirka hundra meter sköt de israeliska gränsvakterna flera tårgasgranater mot oss, varpå vi fick retirera undan gasen, säger Jonas Nordling, som också påpekar att även de palestinska myndigheternas respekt för pressfriheten lämnar mycket att önska.

En av IFJ:s styrelseledamöter skadades i axeln efter att ha träffats i axeln av en tårgasgranat och det globala facket har nu riktat en skarp protest till Israels regering.

”IFJ kräver omedelbart ett svar från den israeliske premiärministern om detta oprovocerade våldsamma angrepp och om dessa kränkningar av yttrandefriheten och rätten till fri rörlighet. Ingen demokratisk stat värdig sitt namn kan bete sig på det här sättet”, skriver organisationen i ett brev som även skickats till FN och Unesco.