Det var i oktober 2016 som Uppdrag granskning sände sitt uppmärksammade reportage om den dåliga arbetsmiljön på flera vingårdar i Sydafrika. Vingårdar som samtidigt är storleverantörer till statliga Systembolaget.

Ett av företaget var Leeuwenkuil vars bag-in-box-vin bland annat säljs på alla systembolag i Sverige.

Bland annat var arbetarnas bostäder farliga på grund av rasrisk, dricksvattnet var dåligt och rutinerna för hantering av bekämpningsmedel bristfällig.

Hösten efter programmet gjorde Systembolaget själva minst elva inspektioner på Leeuwenkuils vingårdar för att säkerställa att de följde det statliga bolagets etiska riktlinjer.

Men över ett år senare kvarstår allvarliga arbetsmiljöproblem. Det menar Emil Boss som flera gånger har besökt en av gårdarna tillsammans med det lokala facket.

Emil Boss är tidigare anställd på Systembolaget, aktiv i Syndikalisterna och sedan länge engagerad i frågan om arbetsvillkoren på vingårdarna genom organisationen Rättvis vinhandel.

När han besökte gården trodde han att det mesta skulle se bra ut på ytan, just på grund av de många inspektionerna.

– Men direkt när jag kom dit och tittade mig omkring på arbetarna, deras utrustning, husen så fanns det ingenting jag såg som jag tyckte levde upp till Systembolagets uppförandekod.

Listan på brister var många, brister som han också dokumenterade med fotografier. Bland annat så saknades skyddsväggar på de traktorer som dagligen används för besprutning av fälten, under flera månaders tid under vintern.

Traktor utan skydd för bekämpningsmedel för föraren.

– Det såg ut som en slavplantage. Människor går omkring och arbetar i sina smutsiga adidasjackor bland plantor besprutade med farliga bekämpningsmedel. De har stora hål i sina skor, eller gummistövlar fast det är 35 grader varmt. Då är det något som är fel, säger Emil Boss.

Många har trasiga arbetsskor eller stövlar på sig i den 35-gradiga hettan.

Under det första besöket fanns en representant för arbetsgivaren på plats och filmade den fackliga inspektionen vilket, enligt Emil Boss, fick de anställda att inte våga berätta så mycket om sina villkor.

Men vid ett senare besök fick han se arbetarnas bostäder. Där upptäcktes mögel och fuktskador, farliga sprickor i husstommen, hål i taket och i fönster.

– Då stärktes bara bilden. De förefaller strunta blankt i de etiska kraven. Annars skulle man ju hålla på fasaden.

I många av bostäderna är det sprickor och mögel enligt Emil Boss.

Toalett i en av arbetarbostäderna

Blev du överraskad med tanke på alla inspektioner som gjorts?
– Jag blev extremt överraskad och också ärligt talat besviken eftersom jag och mina kollegor har varit aktiva i att exponera det här i samband med Uppdrag granskning och legat på Systembolaget. Man undrar hur det ser ut på de gårdar som inte är punktmarkerade.

Hur beskriver arbetarna situationen?
– De pekar på hålet i taket och säger: ”det här helt sjukt”. De är oroliga för kemikalierna och pratar om astma. Det är som att träffa vem som helst, bara att de har normaliserat en helt sjuk situation.

Hål i taket i en av arbetarbostäderna.

Vad har systembolaget för ansvar i frågan?
– De säger till sina kunder att alla varor på hyllorna har tillverkats enligt de mänskliga rättigheterna med drägliga arbetsvillkor. Och när man gjort det löftet till svenska folket så måste man ju leva upp till det. Och då kan det inte se ut som det gör på Leeuwenkuil. Då är det man säger i butikerna lögn.

Efter vinskandalen – nu sluter Systembolaget avtal

Global

Fackförbundet Unionen organiserar Systembolagets anställda i Sverige. I augusti förra året slöts ett avtal mellan Systembolaget och livsmedelsarbetarfederationen IUF på initiativ av Unionen.

I avtalet förbinder sig Systembolaget att verka för att arbetarna på vinfälten ska få organisera sig fackligt och att missförhållanden på arbetsplatserna ska åtgärdas.

Maria Nilsson är klubbordförande på Unionen på Systembolaget

– Det är självklart, vi tycker inte det är bra det som händer där nere. Vi håller på och tittar på hur vi ska jobba med frågan. Vi har ju ett samarbete med IUF nu som vi byggt upp och får jobba utifrån det.

Maria Nilsson tänker ta upp frågan om arbetsvillkoren i Sydafrika på ett möte med Systembolagets styrelse som hålls i dag, torsdag den 15 mars.

Fackklubben funderar också på att skicka en formellt brev till bolaget.

– Vi pratar ganska mycket om det informellt men det är kanske bra att det syns mer formellt också. Att vi skickar en propå till Systembolaget om vad som händer där nere, säger hon.

Arbetet söker Systembolaget för en kommentar.