Säkerhetsstyrkor genomförde under helgen samordnade räder i minst fem städer, rapporterar Guardian. Financial Times beskriver tillslag mot arbetarbostäder och studentkorridorer i bland annat Peking, Shanghai och Shenzhen.

Dessutom greps den välkände studentaktivisten Zhang Shengye under bryska former utanför prestigefulla Pekings universitet.

För nyhetsbyrån AFP beskriver ett ögonvittne att över tio personer i mörka kläder misshandlade aktivisten innan de släpade in honom i en svart bil.

– De slog honom hårt och fick snabbt Zhang under kontroll, säger vittnet.

Sammanlagt ska minst tio aktivister ha gripits. Bakgrunden handlar om en arbetsmarknadskonflikt på Shenzhenföretaget Jasic Technology, som tillverkar svetsningsutrustning.

Hongkongbaserade China Labour Bulletin beskriver en lång rad missförhållanden, däribland fusk med inbetalningar till socialförsäkringssystemen, och hur anställda svarade med att försöka organisera en oberoende fackförening.

Chefen tvingade anställda att dricka kiss

Global

Företaget allierade sig med Allkinesiska fackföreningsfederationen, som är hårt knuten till det styrande kommunistpartiet, för att stoppa initiativet. Samtidigt fick arbetarna stöd från studenter från flera av landets toppuniversitet, vilka bildade Jasic Workers Solidarity Group.

I somras slog myndigheterna ner på alliansen och grep, enligt China Labour Bulletin, omkring 30 aktivister. Av dessa ska elva fortfarande vara frihetsberövade.

Sedan massakernHimmelska fridens torg för snart 30 år sedan – den blodiga upplösningen på en protestallians mellan studenter och arbetare – håller Kina noggrann uppsikt över all politisk organisering på landets universitet.

– Studenter på elituniversiteten kommer alltid att vara ett problem för myndigheterna. Tänk tillbaka till 1989, det var studenter som marscherade på universiteten som var de mest aktiva i protesterna, säger Geoffrey Crothall på China Labour Bulletin till Financial Times.

Samtidigt utgör studenternas solidaritetsrörelse också en ideologisk utmaning för kommunistpartiet.

Framtidens arbetsliv

Ola Wong: Lönsam koll på arbetarnas känslor

Global

Jasic Workers Solidarity Group beskriver sig som marxister och maoister som verkar för arbetares rättigheter. En linje som sammanfaller med kommunistpartiets officiella politik.

– Det är ironiskt att se hur studenter som har läst och tror på marxismen fängslas av de kinesiska myndigheterna för att de stöttat arbetare, marxismens grundläggande värdering, säger Patrick Poon, utredare på Amnesty International i Hongkong till Guardian.

– Studenterna utövar helt enkelt sin yttrandefrihet och visar solidaritet med arbetarna. De borde släppas omedelbart.