Ska chefen få övervaka personalens hjärnor? Det kanske låter som science fiction, men i Kina är det redan verklighet.

Tekniken för att övervaka personalens hjärnvågor har redan börjat användas i stor skala för fabriksarbetare, tågförare, militären och andra platser där man vill ha koll på personers koncentration och humör.

Det fungerar genom att sätta sensorer mot huvudet på insidan av till exempel en keps eller arbetshjälm, rapporterar tidningen South China Morning Post, SCMP.

Datan över hjärnaktiviteten strömmar sedan till datorer som använder artificiell intelligens för att avslöja om personen upp-lever depression, ångest, ilska och stress.

Tekniken är välbeprövad och finns i västvärlden också, men skillnaden är att Kina redan börjat använda den i masskala. Och det fungerar.

På elektronikfabriken Hangzhou Zhongheng Electric används systemet redan för att beräkna när personalen börjar bli sliten och behöver rast och avlösning.

Även förare av Kinas kända höghastighetståg mellan Peking och Shanghai får sina hjärnor övervakade.

En avdelning av det statliga elbolaget State Grid i Zhejiangprovinsen hävdar att de har ökat produktiviteten och stärkt intäkter med två miljarder yuan – nästan 2,7 miljarder kronor – sedan de började med systemet år 2014.

…det kan vara en tidsfråga innan även svenska arbetare får sina hjärnor övervakade.

Ola Wong

Jin Jia, adjungerad professor i hjärnforskning och kognitiv psykologi vid Ningbouniversitetets affärsskola, säger att metoden exempelvis kan upptäcka anställda med starka känslosvängningar.

En sådan på viktiga poster kan påverka hela produktionslinan och orsaka fara för andra, säger professor Jin.

När systemet larmar så ber chefen arbetaren att ta ledigt eller flyttar över denne till en annan uppgift.

Enligt Jin reagerade arbetarna till en början med misstro mot apparaterna på huvudet, de oroade sig för att bolaget skulle läsa deras tankar.

Men efter ett tag vande de sig vid det och tänkte inte längre på det.

Det finns inga lagar i Kina som begränsar användningen av tekniken och inga fria fackföreningar som kan väcka frågor om integritet.

Det finns däremot en oro för att tekniken kan användas som ”tankepolis”, som den hemliga polisen i George Orwells dystopi i boken 1984 hette.

Men det verkar inte råda något tvivel om att det kan höja produktiviteten. Så det kan vara en tidsfråga innan även svenska arbetare får sina hjärnor övervakade.