Plötsligt insåg Han Dongfang att det var skarp ammunition – och att hundratals, kanske tusentals, människor dog runt omkring honom.

I år har det gått 20 år sedan massakern på Himmelska fridens torg i Peking, och den har kommit att prägla hans liv.

Han Dongfang har kallats Kinas Lech Walesa.

– Politik handlar om människors villkor i vardagen, att få ett bättre liv, säger den kinesiska arbetarledaren i dag, på besök i Stockholm.

Med cykel mot fängelset
I slutet av 1980-talet bildade han den oberoende fackliga rörelsen Autonoma arbetares förbund (AAF), ett knappt decennium efter att Lech Walesa grundade Polens första fria fack: Solidaritet.

Efter massakern 1989 förbjöds AAF. Han Dongfang gav sig ut på cykel för att långsamt färdas genom Kina, men fick veta att hans namn stod högst upp på listan över landets mest efterlysta personer. Han överlämnade sig till myndigheterna och fick sitta 22 månader i fängelse utan rättegång.

Han Dongfang blev fri igen, men fick inte stanna i Kina. Sedan början av 1990-talet bor han i Hongkong där han startade China Labour Bulletin, en påtryckargrupp som jobbar med att förbättra villkoren för kinesiska arbetare, och den förbjudna radiokanalen Radio Free Asia där han intervjuar vanliga arbetare om deras liv.

I dag kokar Kina
I dag kokar det i Kina. De sociala spänningarna är enorma.

Korruptionen har brett ut sig och genomsyrar hela samhället. Fabriksarbetarna är missnöjda med sina villkor och vilda strejker och protester bryter ut mest varje dag. Och över alltihopa svävar risken att en väpnad konflikt blossar upp i Tibet.

I det läget vill Han Dongfang lära sig hur sociala konflikter kan hanteras genom förhandlingar och avtal.

Under ett par veckor har han rest runt mellan olika västerländska länder. LO-Tidningen träffar honom i Stockholm när han ska besöka LO.

Han är intresserad av hur förhandlingssystemet växte fram i Sverige. Han ser likheter mellan Sverige i slutet på 1800-talet och dagens Kina

– Vi har nu, precis som ni hade förr, en massa vilda strejker.

Reaktion mot korruption
Enligt Han Dongfang kan tiden efter massakerna på Himmelska fridens torg delas upp i två tioårsperioder.

– De första tio åren var mörka. Ledarna var oroliga att förlora sin makt och handlade i panik. Samtidigt var vanliga människor rädda för att agera mot korruption eller andra missförhållande.

Det här ledde, enligt Han Dongfang, till att korruptionen spred sig.

Men efter tio år var korruptionen så utbredd att människor tröttnade.

Lantbrukare, som fått sin mark beslagtagen och sett bostadshus växa upp på sina åkrar, hade blivit av med allt. Samma känsla fanns hos fabriksarbetarna som slet under hårda villkor och tvingades göra upp under bordet med myndigheter och tjänstemän.

– Då människor förlorade allt, förlorade de även sin rädsla. Så för ungefär tio år sedan började de slå tillbaka och nu pågår en kamp utan fruktan.

Får ändå sparken
Han Dongfang berättar om den dramatiska förändringen i Kina:

Den som organiserade en strejk för 20 år sedan blev omedelbart gripen och kunde dömas till fem års fängelse. I dag händer det ofta att tusentalet arbetare går ut i strejk utan att någon grips eller ställs inför rätta. Staten försöker i stället medla mellan företag och arbetare.

– Men efteråt får de som organiserat strejken i vilket fall som helst sparken, säger han.
Han Dongfang ser också hur många grupper i samhället bryter mot förbudet att organisera sig: miljöaktivister, migranter, aidssjuka och arbetare…

En massa nya organisationer bildas i dagens Kina.

Även medierna har flyttat fram sina positioner. De kinesiska myndigheterna har inte längre råd att finansiera alla tidningar, en del kommer därför ut på marknaden och jagar nya läsare.

– Journalisterna vågar fortfarande inte rapportera om korruptionen i den egna regionen, men de rapporterar om korruptionen i grannregionen – och på så vis kan folk få reda på vad som händer, säger han.

Förändring på väg
Ibland anklagas den växande kinesiska medelklassen för att den har tappat sina drömmar.

Att människorna är mer intresserad av få en fin bil eller en stor bostad – än av att skapa ett bättre samhälle.

Han Dongfang håller inte med.

Enligt honom handlar politik om människors villkor i vardagen, att få ett bättre liv.
Och det som händer nu är att kineserna koncentrerar sig på det vardagliga livet, och där finns det många saker som inte är bra.

Det skapar ett tryck på förändring, konstaterar Han Dongfang.

FAKTA / Officiellt fack
Kinas enda tillåtna fackliga organisation heter ACFTU och kontrolleras av den kommuniska regeringen. ACFTU är världens största fack med omkring 170 miljoner medlemmar.

FAKTA / Gillar våldsfilmer

Namn: Han Dongfang
Ålder: 45 år.
Bor: I Hongkong, Kina.
Bakgrund: Började som järnvägsarbetare i Peking.
Fritid: ”Jag gillar våldsfilmer. Ju våldsammare, desto bättre.” Försöker även producera en dokumentärfilm om livet för de kinesiska arbetare som drabbats av silikos.
Träning: Springer, vilket ibland kan vara svårt eftersom han förlorade halva högra lungan i tbc då han satt i kinesiskt fängelse på grund av sin aktivism.
Drömmer om: Att gå i pension om tio år för att skriva en roman, det är en barndomsdröm.