Gårdagens beslut i New Yorks stadsfullmäktige innebär att inga nya licenser till app-baserade taxifordon kommer att utfärdas under ett års tid. I dag trafikerar enligt BBC 80 000 bilar knutna till Uber och konkurrenten Lyft storstadens gator, att jämföra med 13 500 av de klassiska gula taxibilarna.

Beslutet ger även staden rätt att fastslå en minimilön för app-förarna. Vad lönen kommer att landa på är ännu inte klart, men en utredning rekommenderade nyligen en lägsta nivå på 17,22 dollar – motsvarande 154,5 kronor – i timmen.

Utredningen visade också att 85 procent av de som kör för Uber eller Lyft i dag tjänar mindre än så.

Taxikrig mot Uber i Spanien – tusentals förare strejkar

Global

App-företagen gjorde sitt bästa för att stoppa beslutet. Bland annat bekostade Uber en större annonskampanj med budskapet att de traditionella taxibilarnas förare diskriminerar färgade kunder.

– Stadens tolvmånaderspaus för nya fordon hotar en av få pålitliga transportmöjligheter och kommer inte göra någonting för att fixa tunnelbanan eller minska trängseln i trafiken, säger Ubers talesperson Josh Gold i ett uttalande.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio hyllar däremot beslutet.

– Över 100 000 arbetare och deras familjer kommer omedelbart att gynnas av den här lagstiftningen, säger han enligt New York Times.

Jubel efter dom mot Uber

Global

Samtidigt som fullmäktige sammanträdde demonstrerade medlemmar från stadens taxifack NYTWA utanför till stöd för lagstiftningen. Fackföreningen, som menar att app-tjänsternas lönedumpning lett till flera självmord bland dess medlemmar, kallar beslutet en ”historisk seger”.

– Tusentals av våra medlemmar har marscherat och mobiliserat, har stått tillsammans i gassande sol, i regnoväder, slutit upp efter sömnlösa nätter och dagar bakom ratten. Vår aktivism skapade det momentum som krävdes för att reglera app-företagen för allra första gången, säger ordföranden Bhairavi Desai i ett uttalande.

– Det som hände i dag skapade inte bara ett prejudikat för New York, det skapade ett prejudikat för en hel värld där app-företag som Uber och Lyft använder teknologiska innovationer för att vrida tillbaka klockan till en tid av slavarbete och förstör människors liv och uppehälle över hela planeten.