– Relationen mellan EU och USA är avgörande för stabiliteten i handelsflödena. Vi utgör ett exempel på vad som kan uppnås om vi arbetar sida vid sida, säger hon i ett tal inför resan.

Samtidigt förbereder sig EU-kommissionen på motåtgärder som kan sättas in som svar om USA:s president Donald Trump förverkligar sitt hot om tullar på bilar som tillverkas i Europa.

Med på resan följer även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som ska ha direkta samtal om handelsrelationen med president Donald Trump på onsdagen den 25 juli.

Mötet äger rum efter det att USA införde stål- och aluminiumtullar på EU den 1 juni. Donald Trump har sedan dess flaggat för att det i framtiden även kan bli amerikanska tullar på bilar från EU.

Enligt Malmström finns det inga skäl för Trumpregeringen att göra det då USA:s bilindustri är i bra skick och ingen aktör inom den har begärt några tullar.

Hon är samtidigt i färd med att ta fram en ny lista på USA-varor som får tullar om biltullarna införs.

Som svar på stål- och aluminiumtullarna har EU redan infört motåtgärder i form av tullar på USA-tillverkade varor för 2,8 miljarder euro, däribland bourbon, jeans och motorcyklar.

Donald Trumps ekonomiske rådgivare Larry Kudlow har sagt att han väntar sig ett erbjudande från Juncker om minskade handelshinder, men från EU:s håll finns inga tecken på att något sådant är på gång.

– Syftet med ordförande Junckers besök är att försöka etablera en bra relation, försöka se hur vi kan de-eskalera situationen, säger Cecilia Malmström.

– Vi åker inte dit för att förhandla, tillägger hon.