Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Brasilien

Anhängare till Brasiliens tidigare president Luiz Inacio Lula da Silva, som nyligen dömdes till tolv års fängelse för korruption, började dagen med att protestera utanför polishögkvarteret i staden Curitiba där expresidenten för närvarande sitter fängslad.

Iklädda arbetarpartiets röda färg krävde deltagarna på evenemanget, kallat ”God morgon Lula”, expresidentens omedelbara frigivning.

Danmark

I Köpenhamn har elva personer gripits i samband med en vänsterextrem demonstration, flera av dem misstänkta för brott mot maskeringsförbudet och åtminstone en för våld mot tjänsteman, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

En Duterte-demon brinner i Manilla.

Filippinerna

Demonstranter brände en gigantisk docka, föreställande president Rodrigo Duterte med demoniska drag, i närheten av presidentpalatset i Filippinernas huvudstad Manilla. Enligt polisen deltog 5 500 personer i de ”huvudsakligen fredliga” första maj-protesterna.

Frankrike

Fackledda förstamajdemonstrationer i Paris  blev våldsam när en gruppering iklädda svarta huvor och maskeringar sällade sig till skarorna. Polisen beräknar att de var runt 1 200 personer som skapade upplopp och satte flera fordon och en McDonalds-restaurang i brand. I Paris har över 200 personer gripits, uppger TT

I staden Nice höll Nationella frontens partiledare Marine Le Pen en ”arbetarrörelsens dag” och hade bjudit in högerpopulister, och främlingsfientliga från flera olika europeiska länder.

 

Ryssland

Fler än 100 000 demonstranter fyllde gatorna i Moskva där första maj-demonstrationerna de senaste åren allt mer blivit ett sätt att uttrycka sitt stöd för det styrande partiet. I S:t Petersburg protesterade dock första majdemonstranter mot den ryska statens försök att kontrollera och övervaka internet, rapporterar Washington Post.

Poliser griper en demonstrant som försöker forcera avspärrningarna vid Taksim.

Turkiet

Taksimtorget i Istanbul är en välkänd arena för demonstrationer och missnöjesyttringar som vanligtvis samlar hundratusentals på första maj. Men i år, i det upptrissade politiska läge som råder efter det misslyckade kuppförsöket 2016, protester på torget förbjudits. 26 000 poliser hade enligt webbtidningen Daily Sabah kallats in för att se till att förbundet respekterades.

Demonstranter som ändå försökte forcera avspärrningarna möttes av vattenkanoner och enligt uppgifter till AFP greps totalt 84 personer.

Samtidigt deltog tiotusentals i tillåtna demonstrationer runt om i staden och landet.

Tyskland

Enligt siffror från DBG, tyska LO, samlade fackliga evenemang runt om i landet 340 000 människor under första maj. I huvudstaden Berlin sammanstrålade runt 4 000 vid landmärket Brandenburg Tor under parollen: ”Solidaritet, mångfald, rättvisa.”