Toppchefen frågades i dag fredag, lokal tid, ut av åklagare i den sydkoreanska huvudstaden Seoul. Enligt nyhetsbyrån Yonhap misstänks han under 2013 ha organiserat en komplott för att sabotera försöken att bilda en fackförening på företaget.

Den 55-årige chefen var vid tillfället vice vd för Samsungs ”Future Strategy Office” och högste ansvarig för personalfrågor.

Bevisningen mot toppchefen bygger bland annat på dokument som polisen kom över då en annan, lägre, Samsungchef greps i måndags.

Dokument som enligt Yonhap innehåller en detaljerad handlingsplan för hur företaget ska motarbeta facket.

Räd mot Samsung efter mutskandal

Global

Arvtagaren till det familjestyrda Samsungimperiet, Lee Jae-yong, dömdes i våras till ett villkorlig fängelsestraff för att ha mutat expresidenten Park Geun-hye.

Och veckans gripanden är en konsekvens av ytterligare en mututredning. I samband med att sydkoreanska myndigheter grävde i anklagelserna upptäcktes omfattande dokumentation som antydde att Samsung försökt motverka facket med otillåtna medel.

Liknande beskyllningar riktades mot Samsung redan 2013, då fackföreningssabotaget ska ha ägt rum. Då lades utredningen ned i brist på bevis.

Men sedan liberale presidenten Moon Jae-in kom till makten i fjol, efter att expresidenten Park Geun-hye fängslats i mutskandalens kölvatten, anses handlingsutrymmet att agera mot landets mäktiga familjedynastier ha ökat.

Samsung pressar villkor för arbetare

Global

– Jag tror att regeringen försöker sätta stopp för Samsungs anti-fackliga politik, som länge har kritiserats av arbetarrörelsen, sade Kim Tai-gi, ekonomiprofessor vid universitetet i Dankook, till Reuters i anslutning till en razzia mot Samsung i april.