Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Enligt deras advokatfirma Leigh Day har kvinnorna tjänat 33 kronor mindre i timmen än männen, skriver tidningen Handelsnytt.

På ett år blir det drygt 55 400 kronors skillnad i plånboken. Advokatfirman tror att fördomar ligger bakom de underbetalda lönerna.

– I termer om lika värde för företaget borde det inte finnas några argument för att arbetare i varuhusen, jämfört med de i distributionssenheten, bidrar lika mycket till Tescos försäljningsförtjänster. Förra året sålde de för 49 miljarder pund (554 miljarder kronor), säger Paula Lee från advokatfirman som företräder kvinnorna, till Sky News.

Enligt Handels statistik för 2016 tjänar butiksanställda kvinnor i Sverige 23 685 kronor i månaden, medan män tjänar 24 699 kronor. På lager tjänar kvinnor 25 598 och män 26 520 kronor i månaden.

I detaljhandeln ligger kvinnors lön på ungefär 95 procent av männens. Lönerna ligger först på samma nivåer, men i 20-29 års åldern börjar de skilja sig.

En av anledningarna, menar Handels, är att det i samhället fortfarande finns förväntningar på kvinnan att ta hand om barnen.

Det leder till att de blir borta mer från jobbet, och att de halkar efter i löneökningarna. Det är bland annat därför det också är vanligare att kvinnor har deltidsanställningar och visstidsanställningar, rapporterar Handelsnytt.

Per Bardh, avtalssekreterare på Handels.

– Då blir kvinnorna mer utsatta och vågar inte ställa villkor av rädsla för att förlora jobbet. Män har ofta trygga anställningar och känner sig därmed tryggare i att kunna ställa krav på sina arbetsgivare, säger avtalssekreteraren Per Bardh på Handels.

Han tror inte att kvinnliga arbetare i Sverige skulle kunna göra samma sak som Tesco-kvinnorna i Storbritannien. Det är för stor skillnad i hur rättssystem, avtal och andra samhällsstrukturer fungerar för att det ens skulle vara möjligt.

– Alla sådana här kamper för jämlikhet är bra. De provar invanda mönster och river upp fördomar. Jag hoppas att kvinnorna vinner målet. Dels är det bra för dem, men det kan också sprida vidare tankar om lika lönesättningar till resten av Europa och oss i Sverige. För vi är inte opåverkbara, säger Per Bardh.

Om Tescokvinnorna vinner målet kommer de få 222 000 kronor var tillbaka i retroaktiva påslag av sin arbetsgivare. I så fall blir det Storbritanniens största lönemässiga jämställdhetsutbetalning hittills.

Madeleine Anderssson

Artikeln publicerades först i: