Regeringen vill bland annat att a-kasseersättningen ska trappas ned snabbare än i dag. Efter hundra dagar ska den sänkas med tio procentenheter. Det framgick när reformförslaget lades fram i februari.

Nu ska lagförslaget hanteras i riksdagen. Utöver hård kritik mot delar av innehållet, framför allt den nya nedtrappningen, är Socialdemokraterna kritiska till hur förslaget har förberetts.

Teresa Carvalho, socialdemokratisk riksdagsledamot och vice ordförande för arbetsmarknadsutskottet, gick på torsdagen ut med att hon anmäler arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) till Konstitutionsutskottet, som granskar att reglerna följs i regeringsarbetet.

”Kvinnor de stora förlorarna”

Orsaken är att lagförslaget, enligt Teresa Carvalho, saknar en jämställdhetsanalys som alltid ska göras i propositioner som påverkar enskilda.

– Vad skulle en sådan jämställdhetsanalys visa? Jo, att kvinnorna är de riktigt stora förlorarna, säger hon och kallar nedtrappningen för ett dråpslag mot kvinnor.

Hon säger att det kommer slå hårt mot miljontals löntagare.

– Alla med inkomster under dryga 31 000 kronor i månaden kommer faktiskt att få en försämring jämfört med idag, säger hon och slår fast att många stora kvinnodominerade yrkesgrupper därmed berörs.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) uppger i en skriftlig kommentar till Arbetet att jämställdhetsanalysen kommer att slutföras och presenteras längre fram i arbetet med de nya a-kassereglerna.