Tyska metallförbundet IG Metall går idag, 8 januari, ut i massiv strejk för bättre arbetsvillkor.

IG Metall kräver löneökningar på 6 procent och möjlighet för anställda att arbeta 28 timmarsvecka för att ta hand om barn eller äldre familjemedlemmar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Idag arbetar de anställda 35 timmar per vecka, men de kräver rätten att gå ned till 28 timmar per vecka i upp till två år. Under tiden ska arbetsgivaren betala en del av lönebortfallet, liksom garantera möjligheten att återvända till heltidsarbete.

Enligt IG Metall ska uppemot 700 000 medlemmar delta i kortare strejker runt om i Tyskland kommande vecka. Men de kan också bli mer långvariga om parterna inte kommer överens. Den tredje förhandlingsomgången inleds 11 januari, enligt IG Metalls hemsida.

LÄS OCKSÅ: Europafacket kräver högre löner 

På tyska biltillverkaren Porsche gick anställda ut i strejk redan förra veckan. Arbetsgivarsidan har gått med på löneökningar om 2 procent för 2018.

IG Metall har 2,3 miljoner medlemmar i Tyskland och är Europas största fackförbund. Den tyska förhandlingskulturen innebär att facken kräver höga löneökningar men har samtidigt en högre prutmån, jämfört med till exempel Sverige.