Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

24 anställda fördes bort från Fords fabrik General Pacheco strax utanför huvudstaden Buenos Aires. De anställda togs till ett militärt läger där de torterades under det argentinska millitärstyret 1976–1983.

Nu har en argentinsk domstol dömt två före detta chefer till tio respektive tolv års fängelse. Dessutom har en officer dömts till 15 års fängelse för övergreppen på Fordfabriken, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Domen beskrivs som historisk. Tidigare har 1 000 officerare dömts för brott som begicks under juntan, men detta är första gången som chefer på ett utländskt bolag fällts.

De två cheferna överlämnade information om anställda som ansågs besvärliga. Arbetarna fördes bort från fabriken framför ögonen på sina kolleger. Syftet var att skrämma personalen så att den inte vågade kräva bättre arbetsvillkor eller högre lön.

Fängelsedomarna har omvandlats till husarrest på grund av dömdas höga ålder.