Höstens Metoo-kampanj skapar fortfarande debatt. Och har fått alla att reflektera, menar IFS generalsekreterare Sharan Burrow.

Vid ett seminarium som arrangerades av Union to Union, NFS och TCO medverkade hon förra veckan via länk.

– Precis som vi måste ta hand om våra relationer måste vi ta hand om våra kollegor och våra arbetsplatser. Jag har en utmaning för alla fackföreningar, vi måste prata om problemen. Alla medlemmar ska känna sig säkra, sa Sharan Burrow och konstaterade:

– Den systematiska diskrimineringen pågår och har stagnerat.

Idag, 14 februari, drar IFS igång en global kampanj som syftar till att få till att få igenom en ny ILO-konvention mot könsbaserat våld.

Kampanjen pågår fram till internationella kvinnodagen, 8 mars.

– Metoo är extremt välkommet. Efter flera årtionden har vi äntligen lyckats säga ifrån. Tystnad kan aldrig vara en del av en arbetsplats, sa Sharan Burrow under seminariet.

Globalt har fler än 818 miljoner kvinnor, över 15 år, utsatts för sexuellt eller fysiskt våld i hemmet eller på jobbet, enligt Världshälsoorganisationen.

Under kampanjen hoppas IFS kunna mobilisera världens fack, liksom få uppbackning av regeringar för införandet av en ny ILO-konvention. För första gången ska också en sådan diskuteras under ILO:s årliga arbetskonferens i Genevé i juni.