Efter flera år av rykten tycks nu e-handelsjätten Amazons etablering i Sverige stå för dörren.

Dotterbolaget AWS, som levererar molntjänster, är redan här.

DI Digital har rapporterat att Amazon startat ett svenskt betalbolag som lämnat in en ansökan till Finansinspektionen om att få erbjuda betaltjänster.

Och Postnord har bekräftat att företaget förhört sig om leveranser och logistik.

– De har kontaktat oss och vi har pratat om leveranserna, men de har inte avslöjat när de kommer till Sverige. Vi har ju redan tidigare sagt att vi tror att de kommer under 2018 och jag är fortsatt rätt säker på att det blir så, sa Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till techsajten Breakit i början av juli.

Bland svenska e-handelsföretag sprider sig nu nervositeten. Amazon är inte bara ekonomiskt starkt utan även smart nog att konkurrera ut de flesta.

Företaget kombinerar sofistikerad digital analys med egna produkter och tredjepartsförsäljning. Resultatet: ungefär som om Ikea vetat lika mycket om dig som Facebook.

Sedan starten 1994 har det varit en tillväxtsaga av sällan skådat slag. Amazon är i dag världens största detaljhandelsföretag på nätet och grundaren Jeff Bezos en av världens rikaste män.

Men kassaklirret har en mänsklig kostnad. Framgången har, åtminstone delvis, byggt på att pressa anställda till max och på en konsekvent antifacklig linje.

Världens värsta chef försvarar sig

Global

I USA har tjänstemän slagit larm om konstant stress, aggressiva chefer och dålig psykosocial arbetsmiljö.

Enligt New York Times skryter företaget med att det ställer ”omöjliga krav” på sin personal. Och under introduktionen får nyanställda lära sig att: ”Om du går in i väggen, klättra över den!”

– Nästan alla som jag arbetade med såg jag någon gång gråta vid sina skrivbord, sa marknadsföraren Bo Olson, som klarade sig i två år på Amazon, till tidningen.

Men det är på golvet som trycket från jätten verkligen blir kännbart. Arbetare som paketerar leveranserna står under konstant övervakning och riskerar löneavdrag om de inte möter prestationskraven. Varje sekund klockas.

Den brittiske journalisten James Bloodworth, som wallraffade på ett av Amazons lager, jämförde säkerhetsrutinerna med ett fängelses.

De orimliga kraven hanterade de anställda genom att inte ta rast och strunta i att besöka toaletten.

– Folk kissade i flaskor eftersom de var rädda att bli varnade och förlora sina jobb bara för att de behövde toan, sa Bloodworth till The Sun.

The Mirrors reporter Alan Selby arbetade fem veckor på ett Amazonlager i Essex och kunde rapportera att arbetarna inte fick sitta under tiotimmarskiften, även om det inte fanns något att göra. Produktionsmålen var höga: en försändelse skulle behandlas var nionde sekund.

Liknande vittnesmål – om omänskligt tempo och en repressiv arbetsledning – hördes när det globala facket Uni i oktober samlade Amazonanställda från tio länder till om konferens om företaget.

– Vi är inte robotar eller elitidrottsmän. När du har en så hög rytm av fysiskt och mentalt utmattande arbete är det omöjligt att inte bli utbränd till slut. Ingen går i pension från Amazon. De flesta arbetar inte längre än fem år på företaget, sa spanske Amazonarbetaren Francisco Jimenez.

I USA har Amazon framgångsrikt bekämpat alla försök till facklig organisering. Time berättar om antifackliga konsulter, intensiv press mot fackligt aktiva och att chefer utbildats i hur de tidigt kan identifiera tecken på facklig aktivitet.

En tydlig varningssignal: om arbetare för viskande konversationer med varandra.

Amazonanställda strejkar för högre löner

Global

Men i Europa, där reglerna för när fack tillåts verka på arbetsplatserna är betydligt mer tillåtande, har Amazon inte haft samma möjlighet att värja sig. Med följden att ett stort antal arbetstagare utnyttjat sina fackliga rättigheter till att kräva bättre arbetsvillkor och ersättning.

Särskilt i Tyskland har konflikterna avlöst varandra. Och i mitten av juli gick Amazonanställda lagerarbetare i Tyskland – denna gång åtföljda av kolleger i Spanien – ut i strejk.

Den tyska strejken varade en dag, medan den spanska pågick i tre. Under dag två gick spansk polis, enligt Uni, till angrepp mot de strejkande och skadade tre personer.

Stridsåtgärderna förlades medvetet till Prime Day, Amazons egna shoppinghögtid och den dag på året som genererar störst vinst.

– Budskapet är tydligt, medan onlinejättar blir rika så sparar de in pengar på sina anställdas hälsa, sa Stefanie Nutzenberger på tyska servicefacket Verdi till Reuters.

Företaget replikerade bara kort att det tillhandahåller ”utmärkta jobb”.

Det jätteföretag som nu är på väg att etablera sig på svensk mark har gång på gång demonstrerat sin syn på fackföreningar – och att det är redo att ta strid.

Men de svenska facken står väl rustade för utmaningen. Det menade åtminstone LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när han nyligen besökte ett seminarium arragerat av Union to Union.

– Nu är Amazon på väg till Sverige. Det blir ett stort test för svenska fack de närmaste åren. Kan vi reglera de här stora jättarna? Jag tror att vi kan det. Vi fick Toys R Us att teckna sitt första kollektivavtal någonsin. Vi satte ett djävulskt tryck.

 

 

Amazon

Grundades 1994 och är i dag världens största nätbaserade detaljhandelsföretag.

Omsatte i fjol omkring 177 miljarder dollar och gjorde en vinst på tre miljarder dollar.

Hade under 2017 totalt 566 000 anställda världen över.

Källa: Google Finance