Jeff Bezos. Foto: Mark Lennihan

Han har utsetts till världens sämsta chef, Jeff Bezos på Amazon. Men nu försvarar han sig i ett brev till sina anställda. Läget är inte alls så illa, anser han.

Arbetsvillkoren på Amazon har länge varit omtalade. Förra året utsågs Jeff Bezos till världens sämsta chef av världsfacket IFS.

I slutet av förra veckan publicerad New York Times en lång artikel om företagskulturen på det amerikanska bolaget.

Cancersjuka och kvinnor som nyligen fått missfall kritiseras för att de inte orkar hänga med i arbetstempot. Det finns ingen förståelse för att personliga tragedier kan påverka ens jobb, vittnade flera anställda om.

Många gråter på sin arbetsplats och företagskulturen är sådan att anställda ställs emot varandra och uppmanas att kritisera sina kolleger. De som det går sämst för blir uppsagda enligt en darwinistisk tanke som går ut på att de ”svagaste” ska bort, vittnar en före detta personalchef på Amazon om.

Artikeln i New York Times har fått stor spridning och företaget oroas för vilka konsekvenser det kan få. I ett mejl till sina anställda skriver Jeff Bezos att han inte skulle tolerera att anställda behandlas på det sätt som New York Times beskriver.

Artikeln ”beskriver inte det Amazon som jag känner till” fortsätter han i mejlet, som tidningen Financial Times tagit del av. Bezos tillägger sedan att det vore galet att jobba på ett företag som hade en sådan arbetsmiljö.

Arbetsmiljön på Amazon har uppmärksammats flera gånger. Bland annat har företaget anklagats för att vara besatta av att kontrollera sin personal där vissa personer övervakas elektroniskt för att se till att deras arbete utförs optimalt.

Bolaget har de senaste åren expanderat kraftigt utanför den lönsamma USA-marknaden. Bland annat har en stor verksamhet etablerats i Tyskland. Även där har personalen klagat på arbetsmiljön och det har varit många konflikter med facket.

Fackförbundet Verdi kräver att de anställda ska få samma löner som på postorderföretag och inom detaljhandeln. Företaget hävdar dock att de anställda är lagerarbetare och därmed ska ha mindre betalt.