Världens sämsta chef heter Jeff Bezos och är vd för Amazon. I alla fall enligt den omröstning världsfacket IFS haft denna vecka. Drygt 20 000 röstade.

– Han vet exakt vad han gör. Han tar den amerikanska anti-fackliga modellen och försöker exportera den till resten av världen. Vi måste hindra det, säger Sharan Burrow, världsfacket IFS generalsekreterare.

Under kongressveckan röstade 20 000 fram vem som är världens sämsta chef. Titeln gick till Amazons vd Jeff Bezos.

– De behandlar sina arbetare som robotar. Och om några år ska de anställda till och med ersättas av robotar, säger Sharan Burrow.

Amazon i Tyskland och Verdi har under en lång tid haft en konflikt i och med att tyska facket krävt kollektivavtal. Facket vill höja lönerna men är också kritiska mot att företaget övervakar sin anställda med elektronisk utrustning som gör att de kan följa de anställdas minsta steg. De anställda måste gå långa sträckor i ändlösa lagerlokaler där luftkonditioneringen är avstängd för att spara pengar.

IFS nominerade nio kandidater från storföretag runt om i världen genom att läsa igenom fackliga tidningar och samråda med globala industrifack.

Jeff Bezos var den som fick flest röster. Två andra kandidater som var nära att få det mindre hedervärda priset var mediemogulen Rupert Murdoch, som facket anser motarbetar arbetares rättigheter via sina tidningar, och Al Baker, chef på flygbolaget Qatar Airways som bland annat belägger kabinanställda kvinnor med utegångsförbud och hotar dem med sparken om en man har skjutsat dem till arbetet i bil.

De övriga sex som var nominerade till utmärkelsen världens sämsta chef var:

Douglas McMillon, Wal-Mart Stores

Jamie Dimon, JP Morgan Chase

Loyd Blankfein, Goldman Sachs Group

Charles Koch, Koch Industries

Lee Kun-Hee, Samsung Group

Ivan Glasenberg, Glencore Xstrata