I Graben, Tyskland, strejkar Amazons anställda – liksom i Leipzig, Bad Hersfeld och Rheinberg. ”I dag kämpar vi för respekt”, lyder banderollen. Foto: Karl-Josef Hildenbrand

 

Anställda på Amazon.com i Tyskland har gått ut i en tvådagarsstrejk. Under en längre tid har det rått en konflikt mellan det tyska fackförbundet Verdi och det amerikanska postorderföretaget, vars vd tidigare fått den mindre smickrande utmärkelsen ”världens sämsta chef”.

Konflikten bröt ut i går kväll, söndag, men är bara en av flera strider som utkämpats mellan tyska facket och den amerikanska nätjätten de senaste åren.

Verdi kräver att de anställdas löner höjs så att de hamnar på samma nivå som övriga anställda på postorderföretag och inom detaljhandeln.

Det amerikanska företaget hävdar dock att de anställda är lagerarbetare och därför borde ha mindre betalt.

Företaget som specialiserat sig på att sälja bland annat böcker och filmer via nätet har nio distributionscentraler runt om i landet. Strejken bröt ut på två lager i Bad Hersfeld. Därefter har konflikten spridit sig till Leipzig, Graben och Rheinberg – och väntas pågå till tisdag kväll.

Det amerikanska företaget har erbjudit en löneökning mellan 2,1 och 3 procent, vilket facket förkastat.

– Vi accepterar inte att Amazon dikterar vilka löner vi ska ha, säger Stefanie Nutzenberger som sitter i fackförbundets styrelse i en kommentar.

Verdi har i flera år haft en konflikt med företag som de anser agerar fackföreningsfientligt.

Verdi vill höja lönerna men är också kritiska mot att företaget övervakar sin anställda med elektronisk utrustning som gör att de kan följa de anställdas minsta steg. De anställda måste gå långa sträckor i ändlösa lagerlokaler där luftkonditioneringen är avstängd för att spara pengar.

I maj i år utsågs dessutom Jeff Bezos, vd för Amazon.com, till världens sämsta chef av världsfacket IFS som listade de sämsta cheferna i världen.

– Han vet exakt vad han gör. Han tar den amerikanska anti-fackliga modellen och försöker exportera den till resten av världen. Vi måste hindra det, sa Sharan Burrow, världsfacket IFS generalsekreterare, till Arbetet.

Amazon.com har 9 000 fast anställda och 14 000 tillfälligt anställda i Tyskland.