Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

För ett år sedan arrangerade Women’s March demonstrationer för kvinnors rättigheter. Då marscherade närmare 5 miljoner människor världen över, varav flera tusen i Stockholm.

Nu är det dags igen. Women’s March Stockholm och #metoosweden arrangerar tillsammans ”Look back, march forward” på årsdagen, 21 januari, av förra demonstrationen.

Women’s march, demonstration i Stockholm, 2017.

Women’s march består av flera organisationer som tillsammans vill uppmuntra dagens unga att positivt inverka på samhället och skapa jämlikhet mellan samhällsklasser och kön.

I USA sker de flesta marcher på lördag, 20 januari, som markerar årsdagen då president Donald Trump suttit ett år vid makten.

Dagen efter håller Women’s March ett massmöte i Las Vegas för eventet ”Power to the Polls”, (Kraft till omröstningarna). Det blir starten för en nationell röstregistreringskampanj för att uppmana kvinnor att rösta i det amerikanska kongressvalet som infaller i höst.

Kampanjen ska rikta in sig på så kallade ”swing states”, det vill säga delstater som svänger mellan att rösta på Demokraterna respektive Republikanerna.