Världens första lag mot produktion och spridning av fejknyheter ser ut att bli en kortlivad historia.

Den instiftades av den korruptionsanklagade premiärminister Najib Razaks regering strax innan parlamentsvalen den 9 maj.

Razaks parti UNMO har regerat Malaysia sedan självständigheten från Storbritannien 1957, men oppositionen tog hem en oväntad skrällseger. Och meddelar nu att lagen ska avskaffas.

– Min prioritering är pressfriheten. Medierna och nyhetsföretagen omfattas redan av existerande lagar så vi måste titta på det och hitta sätt att förbättra pressfriheten i det här landet, säger kommunikations- och multimediaministern Gobind Singh Deo till den oberoende onlinetidningen Malaysiakini, som utsattes för upprepade razzior under Razaks regeringstid.

Så blev hotet om ”fejknyheter” ett vapen för auktoritära stater

Global

Den allmänna uppfattningen bland Malaysias oppositionella är att lagen instiftades för att tysta kritiska röster på nätet.

Merparten av all tryckt media har stått nära UNMO medan oberoende medier i stället huserat online.

– Vaga, oproportionerliga lagar som skjuter över målet och är nästan omöjliga att tillämpa utom genom selektiv förföljelse är ingenting vi inte har sett förut i Malaysia, sade demokratiaktivisten Jac sm Kee till Arbetet Global strax efter att lagen klubbats i parlamentet.

– Men med tanke på tajmingen, så nära valet, är det uppenbart att kampen om det digitala utrymmet ses som en kritisk strid och att alla vapen är tillåtna.