Arbetet Global
Arbetet Global – fackliga utrikesnyheter från hela världen

Digitalisering och automatisering beskrivs stundom som ett löfte, stundom som ett hot. Enligt OECD kommer 66 miljoner arbetstillfällen i medlemsländerna att försvinna i en nära framtid, och unga och lågutbildade riskerar att drabbas hårdast.

Medborgarlön eller basinkomst – alltså en ersättning från staten utan krav på motprestation – har seglat upp som ett sätt att dämpa teknikutvecklingens sociala slagsida.

I Tyskland har forskare och politiker av olika färg lyft basinkomst som en möjlig lösning. Men från landets fackföreningar är svaret ett rungande ”nein”.

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

– Det är ingen utväg att skyffla någon åt sidan och belöna overksamhet bara för att folk inte kan få riktiga jobb längre, säger Reiner Hoffman, ordförande för LO:s tyska motsvarighet DGB, enligt Deutsche Welle.

Ett arbete handlar om mer än bara försörjning, menar Reiner Hoffman. Det är också ett sätt att strukturera vardagen och ökar känslan av delaktighet i samhället.

Även mäktiga IG Metalls ordförande Jörg Hoffman tar avstånd från idén. Människor är ”inte lyckliga när de sitter hemma och blir matade”, säger fackledaren enligt Der Spiegel.

– De vill arbeta och vara så kvalificerade så möjligt.

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

Men utmaningarna är reella, menar Hoffman. Och politiken måste agera. Annars är risken att företagen skördar frukterna av automatisering och globalisering medan samhället lämnas med notan för arbetslöshet och utslagning.

– Vi måste göra allt vad vi kan för att se till att framtidens arbetskraft har en chans.