Det har varit en tuff början på det nya året för franska arbetstagare. 9 januari meddelade Groupe PSA, Europas näst största biltillverkare, sina planer på att varsla 2 200 anställda över hela landet.

Kort därefter meddelade livsmedelskedjan Carrefour att antalet anställda ska minska med 2 400 och klädkedjan Pimkie låter 200 gå inom kort.

Men dessa arbetstillfällen är inte statliga och det är framförallt inom den offentliga sektorn som president Emmanuel Macron hoppas att antalet arbetstillfällen blir färre.

Storstrejk i Frankrike – nio fack mot Macron

Global

Ungefär 5,5 miljoner arbetar idag inom den offentliga sektorn och regeringen hoppas att 120 000 av dessa arbetstillfällen försvinner kommande fem år, bland annat genom att öka andelen tillfälliga kontrakt och uppmuntra till prestationsbaserad lön.

Sju av landets fackförbund, som representerar medlemmar inom den offentliga sektorn, träffades i veckan. Av mötet framkom att de planerar för en stor demonstration 22 mars.

– Vi hoppas att så många av oss som möjligt ställer sig bakom den eftersom det är vår status som påverkas, sa Nathalie Makarski, vid facket CFE-CGC, till nyhetsbyrån Reuters.

Nathalie Makarski berättade också att två av landets största fackförbund, CFDT och Unsa, än så länge inte ställt sig bakom protestplanerna men att de kan komma att göra det så snart de hört sig för bland sina medlemmar.