Löfven bjuder in EU till socialt toppmöte
Sverige kollapsar inte om det brittiska folket bestämmer sig på torsdagen för att lämna EU, konstaterade statsminister Stefan Löfven när han talade på LO-kongressen. Han avslöjade också att regeringen ska bjuda in EU till ett toppmöte helt ägnat åt den sociala dialogen.
När svenskarna dansar kring midsommarstången har britterna redan varit till sina valurnor. Att vara eller icke vara kvar i EU, det är frågan för dem.
Men i ett bejublat framträdande inför de över 400 ombuden på LO-kongressen försäkrade Stefan Löfven att regeringen är förberedd oavsett vilket alternativ som vinner i folkomröstningen.
Hur påverkas jobben vid ett brittiskt utträde?
– Det är svårt att säga. Storbritannien är en stor handelspartner, men inte störst. Ett utträde ska inte skapa panik i resterande EU, betonade Stefan Löfven för Arbetet.
Oavsett utgången i omröstningen vaknar alla EU-medborgare upp till en ny verklighet när resultatet är klart. Antingen stannar britterna kvar och deras omförhandlade avtal med EU ska sjösättas eller också går de ur.
– Regeringen förbereder ett agerande som gynnar både Sverige och EU, försäkrade statsministern inför kongressombuden men ville inte närmare gå in på exat vad som finns i skrivbordslådorna på regeringskansliet.
En stor del av talet ägnade Stefan Löfven åt hur viktigt europasamarbetet är. Klädd i en röd slips som han fått av Pappers ordförande Matts Jutterström talade han om hur samarbetet ska användas för att ta makten över allas vår gemensamma framtid.
– EU:s uppgift är att förbättra medborgarnas livsvillkor. Vi i arbetarrörelsen ska vara med och forma den unionen. Ingen annan gör det åt oss.
– Vi måste bygga ett socialt Europa. Under min tid som ordförande i IF Metall var de värsta stunderna när jag fick telefonsamtal om att ytterligare en arbetare hade dött. Varje gång tänkte jag, inte en gång till.
– Nu vet vi att utstationerad arbetskraft är kraftigt överrepresenterade bland dödsfallen. En öppen arbetsmarknad i EU ska inte innebära sociala dumping av något slag.
Statsministern berättade att den svenska regeringen jobbat intensivt tillsammans med EU-kommissionen för att utarbeta en social pelare i gemenskapen. En konsekvens är att de svenska kollektivavtalen kommer att erkännas i det nya utstationeringsdirektiv som snart läggs fram för beslut.
– Och nästa år bjuder jag in till ett socialt toppmöte i EU som ska hållas här i Sverige. Det har länge varit en dröm.
Stefan Löfven var hemtam bland ombuden. Han anlände till salen i Folket hus i god tid och kramade om många gamla fackliga kamrater, medan andra tog selfies med statsministern. I sitt tal tog han också upp inrikespolitik och betonande de ideologiska skillnaderna mellan arbetarrörelsen och den borgerliga högern. Han betonade att var gång Sverige har haft en borgerlig regering har det lett till ökat budgetunderskott och större arbetslöshet.
– Vad föreslår alliansen efter att ha genomfört fem jobbskatteavdrag, jo ett sjätte.
Han kallade den borgerliga politiken för en komplett plan för att avveckla den svenska modellen och liknande den vid Jönsonsligans filmiska bravader.
– Vi har en plan… sa statsministern och möttes av skratt.
På många sätt präglades mottagandet i salen av att Stefan Löven talade på hemmaplan. Han möttes av starka applåder efter att ha kraftigt kritiserat Sverigedemokraterna och målat upp bilden av partiet som en stödtrupp till en eventuell moderatledd regeringen.
– Partiet låtsas stå i mitten som ett tredje block, men de ska sjunka ner i det högerträsk där det hör hemma.
– Det är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. De har företrädare som skryter med krigsbrott på nätet, kallar kvinnor horor, beväpnar sig med järnrör i Stockholm, benämner journalister för parasiter och har företrädare som sjungit hyllningssånger om mordet på Olof Palme.
Stefan Löfven begärde besked av moderatledaren Anna Kinberg Batra, som han tyckte agerade på ett sätt som riskerade att normalisera Sverigedemokraterna.
Den sista tredjedelen av talet ägnade Stefan Löven åt de växande klyftorna i Sverige. Särskilt barn och ungdomar är utsatta i de fattiga förorterna, som kan ligga bara ett stenkast från rika områden.
– I gapet växer otryggheten och då hotas framtidstron och tilliten till samhället. Därför har vi påbörjat ett brett och gediget reformprogram. Vi ska bygga Sverige starkt i grunden.
– Vi har goda förutsättningar att ta oss an utmaningarna. Svensk ekonomi växer. Tillväxten är bland den högsta i Europa. Den är högre än i både Tyskland och USA.
– Det är en enorm ekonomisk kraft som vi ska använda på rätt sätt genom att pressa tillbaka arbetslösheten och bygga en starkare samhällsgemenskap.
LÄS OCKSÅ
Ombuden om LO-samordningens framtid
LO-basen: ”Sverige har varit utsatt för ett nyliberalt experiment”
Läsfrämjare fick LO:s kulturpris
Här är Karl-Petter Thorwaldssons linjetal
Löneledd tillväxt inget för LO
Lagstiftning om allmän visstid fel väg enligt IF Metall
LO ska driva på för delad föräldraledighet
LO-styrelsen vann TTIP-omröstningen
Ledare: Klara motsättningar mellan förbund om allmän visstid
Hur har Sverige blivit mer ojämlikt?
Ja till samlag en facklig fråga
”Skippandet av allmän visstid har högsta prioritet nu”
Guovelin och Müllerström tar plats i LO-ledningen
LO ska föra kampanj för kollektivavtal och den svenska modellen
LO ska verka för att allmän visstid ska lagstiftas ut ur las
LO ska verka för avveckling av ”hyvling”
Thorwaldsson omvald till LO:s ordförande
Stöd för korttidsstudier återinförs
Thorwaldsson omvald till LO:s ordförande
Klart för stor utredning av LO:s framtid
Så tycker ombuden att LO ska stödja S ekonomiskt
Arbetets direktrapportering från debatten om LO:s framtid
TCO och Saco: Ska kämpa med LO mot arbetsmiljöproblem
”Den globala modellen har gått sönder”
Ekonomiskt stöd till S – ickefråga för LO:s styrelse
SSU vill skrota allmän visstid
LO-basen: Vi måste kämpa mot politiskt våld
Demonstrationer mot TTIP utanför LO-kongressen
Viktigaste kongressfrågan enligt ombuden
Så många beslut från förra kongressen har blivit verklighet
Därför tog LO:s guldålder slut
Ledare: LO måste lyfta det goda arbetet
Analys: 2017 blir ett ödesår för LO
Krönika: Fin vår för kongressnördar
Samordningsministern: Jämlikt samhälle utvecklas bättre”
LO-basen vill se ökad jämlikhet
LO-basen vill se ökad jämlikhet
Fastighets och Seko kan gå samman
Debatt: Bort med allmän visstid ur las
De föreslås till ny LO-ledning
Heta byggnadsdebatter om LO:s kongressrapport
Två glas vin för medlemmarnas pengar
Het debatt om högre löneökningar väntas
Kommunalare bör ta vid efter Baudin i LO-toppen