Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Det är tid att lämna nyliberalismen och dess uppdelning av människor bakom oss, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i sitt linjetal på LO-kongressen. Ökad jämlikhet är LO:s stora uppgift de kommande åren – och jämlikheten börjar i skolan.

LÄS OCKSÅ Så var Karl-Petter Thorwaldssons tal – Arbetets direktrapportering

– Kamrater, inledde Karl-Petter Thorwaldsson, det här är egentligen en kongress för dem som inte är här; för dem som har valt er kongressombud. För den som sitter i kassan på Coop eller Ica, för den som torkar en snorig näsa på förskolan, för alla dem som tar sin matlåda och går till jobbet varje morgon. En kongress för det arbetande Sverige, för alla dem som bygger landet.

Ofta blir det en eländesbeskrivning när LO talar om de arbetande människorna, medgav LO-ordföranden. Men det är också sant att det i år är 51 000 fler som går till jobbet än 2015, att långtidsarbetslösheten är lägre än i de flesta EU-länder och att BNP växte med fyra procent första kvartalet i år.

En scenförändring sedan de borgerliga regeringsåren som borgerliga ledarsidor inte vill kännas vid.

– Förra gången vi möttes styrdes Sverige av Reinfeldt, Björklund, Lööf och Hägglund. Det har hänt mycket sedan dess, sa LO-basen, som påminde om LO:s och LO-förbundens insatser under valrörelsen 2014 och såg det politiska skiftet som prov på att förändring är möjlig om viljan finns.

Men även om det finns ljuspunkter lever vi i en orolig tid där populistiska politiker får allt större inflytande, fortsatte Karl-Petter Thorwaldsson. I stället för att följa dem i spåren måste vi ta fasta på de problem och den oro som populisterna spelar på.

– Och vilka är då de stora frågorna, som oroar människor? Jo först och främst jobben. De borgerligas jobbpolitik misslyckades, men även när arbetarrörelsen hade makten ratades människor på arbetsmarknaden. Vi klarade inte den fulla sysselsättningen.

Den gångna kongressperioden har LO genomfört en av sina största utredningar någonsin. Den har resulterat i en diger rapport till kongressen om hur Sverige ska komma tillbaka till den fulla sysselsättningen.

Och den är en uppgörelse med nyliberalismen, vars tänkande har färgat även S-regeringarnas politik.

I sitt tal raljerade LO-basen över den nyliberala ”hästskitsteorin” – att om hästen (kapitalisten) får mer havre än han orkar smälta, så trillar några korn ut i andra änden som sparvarna (det vanliga folket) kan picka i sig.

– Arbetslösheten går inte att bekämpa med den nyliberala teorin. Den bekämpar man med investeringar, utbildning och aktiv arbetsmarknadspolitik.

Men skillnaden mellan nyliberalismen och den fackliga rörelsen går djupare än så. Utgångspunkten för facket är allas lika värde och rätt, påminde Karl-Petter Thorwaldsson. Medan nyliberalismen anser att ökade löneskillnader, bra a-kassa och likvärdig skola hotar den ekonomiska utvecklingen hävdar LO motsatsen.

– Inkomstklyftorna har sedan 1990-talet ökat snabbare i Sverige än i något annat OECD-land. De rikaste drar ifrån. Samtidigt ökar fattigdomen.

Kamp mot ojämlikheten är LO:s stora åtagande för den kommande kongressperioden. Och den måste föras på flera fronter, enligt LO-ordföranden.

– Arbetarkvinnornas löner före skatt är bara 73 procent av arbetarmännens, sa Karl-Petter Thorwaldsson, som pekade ut utjämningen av den skillnaden som en kampens frontlinjer.

Ojämlikheten handlar också om etnicitet. Facket kan inte acceptera att någon får lägre lön för att hen kommer från ett annat land, sa Thorwaldsson.

– Låt oss lova varandra att vi aldrig kommer att skriva under ett kollektivavtal som ger lägre lön eller sämre villkor till någon från ett annat land, utropade Karl-Petter Thorwaldsson, och fick långa applåder.

Men längst, och med kanske hetast engagemang, talade LO:s ordförande om skolan, där jämlikheten – eller ojämlikheten – börjar. Skolan har misslyckats med sitt uppdrag enligt skollagen, fastslog han, och refererade PISA-undersökningar om hur Sverige fallit från topplaceringar till den under halvan i OECD vad gäller både kunskapsresultat och likvärdighet.

– Det som betyder mest för hur eleverna lyckas är deras bakgrund. Bostadssegregationen och det fria skolvalet har ökat klyftorna.

Länge beskrevs Chile och Sverige som de länder där marknadskrafterna fått friast spelrum på skolområdet. Men nu har Chile ändrat politik, Sverige är det enda landet i världen som accepterar vinstjakt i skolan, enligt LO-ordföranden.

Han beskrev hur den riskkapitalägda JB-koncernen lagt ner skolor och ställt elever utan skola. Hur Thorengruppen, som driver 21 yrkesgymnasier i Sverige, sänkt kvaliteten till bottennivåer för att öka sin vinst.

I tidningen Byggnadsarbetaren beskriver elever hur de pantat burkar för att få råd med elmaterial.

– Det är LO-medlemmarnas barn, våra barn det handlar om. Kunskapsklyftorna växer. Läxhjälp måste ges till alla, inte bara de som har råd att betala för den.

Sverige har varit utsatt för ett nyliberalt exmperiment, sa Karl-Petter Thorwaldsson.

– Vi är trötta på det. Trötta på sms-jobb, trötta på ökande ojämlikhet. När vi möts här om fyra år ska vi ha vänt utvecklingen i skolan. Om fyra år ska Sverige vara ett land där klyftorna minskar.

LÄS OCKSÅ

Läsfrämjare fick LO:s kulturpris

Fler ska omfattas av a-kassan

Här är Karl-Petter Thorwaldssons linjetal

Ikea motarbetar facken i USA

Löneledd tillväxt inget för LO

Lagstiftning om allmän visstid fel väg enligt IF Metall

LO ska driva på för delad föräldraledighet

LO: Se över finanspolitiken

LO-styrelsen vann TTIP-omröstningen

Ledare: Klara motsättningar mellan förbund om allmän visstid

Hur har Sverige blivit mer ojämlikt?

Ja till samlag en facklig fråga

Bättre försäkringsskydd krävs

6-timmarsdag tände få

”Skippandet av allmän visstid har högsta prioritet nu”

Guovelin och Müllerström tar plats i LO-ledningen

LO ska föra kampanj för kollektivavtal och den svenska modellen

LO ska verka för att allmän visstid ska lagstiftas ut ur las

LO ska verka för avveckling av ”hyvling”

Här väljs LO:s nya ledning

Thorwaldsson omvald till LO:s ordförande

Stöd för korttidsstudier återinförs

Thorwaldsson omvald till LO:s ordförande

Klart för stor utredning av LO:s framtid

Så tycker ombuden att LO ska stödja S ekonomiskt

Arbetets direktrapportering från debatten om LO:s framtid

TCO och Saco: Ska kämpa med LO mot arbetsmiljöproblem

”Den globala modellen har gått sönder”

Ekonomiskt stöd till S – ickefråga för LO:s styrelse

SSU vill skrota allmän visstid

LO-basen: Vi måste kämpa mot politiskt våld

Demonstrationer mot TTIP utanför LO-kongressen

”Hedersuppdrag att vara här”

Viktigaste kongressfrågan enligt ombuden

Så många beslut från förra kongressen har blivit verklighet

Därför tog LO:s guldålder slut

Ledare: LO måste lyfta det goda arbetet

Analys: 2017 blir ett ödesår för LO

Krönika: Fin vår för kongressnördar

Samordningsministern: Jämlikt samhälle utvecklas bättre”

LO-basen vill se ökad jämlikhet

Få kolla på kongressen

Hur ska inflytandet fördelas?

LO-basen vill se ökad jämlikhet

Fastighets och Seko kan gå samman

Debatt: Bort med allmän visstid ur las

De föreslås till ny LO-ledning

”Apor kan få bättre resultat”

Heta byggnadsdebatter om LO:s kongressrapport

Tio motioner på LO:s kongress

Två glas vin för medlemmarnas pengar

Het debatt om högre löneökningar väntas

Kommunalare bör ta vid efter Baudin i LO-toppen

LO:s framtid ska utredas

Målarna vill förlänga preskriptionstid

Krav på ännu en kvinna i LO:s topp