Foto: Anders Wiklund/TT

Ingen alkohol för medlemmarnas pengar. Det har två av LO:s tre största förbund nyligen fattat beslut om. Trots det bjuder LO på vin på kongressfesten nästa helg.

Både Handels och Kommunal har nyligen beslutat att aldrig köpa alkohol för sina medlemmars pengar. Kongressbesluten är entydiga och saknar möjlighet till undantag. Men när LO håller kongress nästa helg bjuds ombuden på vin på kongressfesten. Vin som LO betalar med pengar från medlemsförbunden och där de två stora förbunden Kommunal och Handels står för en betydande del.

– Beslutet vi tagit att inte bjuda på medlemmarnas pengar gäller inte LO-kongressen utan våra egna sammankomster, men vi betalar ju till LO så det blir ett moraliskt dilemma, säger Per Holmström, Kommunals förste vice ordförande.

LÄS OCKSÅ Totalstopp för alkohol för Kommunal

Kommunal har därför uppmanat sina kongressombud att inte låta sig bjudas på alkohol på kongressfesten, utan att antingen välja alkoholfritt eller betala själva.

– Vi har sagt att det är bättre att tacka nej och köpa själv om man vill ha alkohol, men till sist blir det ju upp till ombuden att avgöra, säger Per Holmström.

Även om Kommunals ombud tackar nej till gratisvin, kommer förbundets medlemmar vara med och bekosta vinet för resten av kongressombuden. Det är något Per Holmström beklagar.

– Vi tror inte att det går att ändra på nu, men vi kommer att verka för att man inte serverar alkohol på nästa kongress, eller i andra sammanhang där vi är med och finansierar, säger Per Holmström.

– Där vi kan påverka ska vi påverka så att våra medlemmars pengar inte går till alkohol.

LÄS OCKSÅ Stopp för alkohol för Handels

Inom Handels har frågan om alkohol på LO-kongressen inte diskuterats alls, enlig Susanna Gideonsson, förbundsordförande.

– Vi har ett beslut om alkohol som gäller från 1 januari 2017 men det gäller i vår organisation och inte i andra.

Det innebär att Handels medlemmar får betala för alkohol som LO bjuder på eftersom ni finansierar LO. Hur ser du på det?
– Så är det med allting. Varje skattekrona är från början någons pengar och då har alla ansvar för allt. Nu har vi fattat ett beslut som gäller för vår organisation och så får andra fatta beslut som gäller för andra organisationer, säger Susanna Gideonsson.

Enligt Monica Sparrman som är ansvarig för kongressen på LO, har frågan om alkoholen på kongressfesten inte kommit upp inom LO.

– Det är inget vi diskuterat. Det är en fråga som kanske ombuden från de här förbunden pratar om, men det är inget som har väckts i LO-styrelsen, säger hon.

Hon säger att LO följer sin egen alkoholpolicy som säger att det ska vara sparsamt med alkohol och ingen starksprit. Välkomstdrinken på kongressfesten blir alkoholfri och de deltagare som vill får sedan ett glas vin till förrätten och ett glas till varmrätten.

– Det finns säkert ombud som hellre vill betala själva så vi har beslutat att om man vill ha ett glas vin så får man det, men vill man betala själv så finns även den möjligheten.

Det finns inga motioner om representation med alkohol till LO-kongressen. Det innebär att kongressen inte kommer att fatta några beslut i frågan. Förbunden kan dock alltid väcka frågan om alkoholstopp även inom LO på de representantskapsmöten som LO håller två gånger om året.

LO-KONGRESSEN 2016 – LÄS OCKSÅ

De sitter säkert i LO:s ledning

Irene Wennemo hett namn för LO:s ledning

Het debatt om högre löneökningar väntas

Kommunalare bör ta vid efter Baudin i LO-toppen

LO:s framtid ska utredas

Målarna vill förlänga preskriptionstid

Krav på ännu en kvinna i LO:s topp