Tobias Baudin hann knappt väljas till ny ordförande i Kommunal förrän spekulationerna om hans efterträdare som förste vice ordförande för LO är i full gång. Enligt uppgifter till Arbetet, är Irene Wennemo, i dag statssekreterare i arbetsmarknadsdepartementet, ett hett namn bland flera förbund.

Med LO-kongressen bara dagar bort drar det ihop sig för valberedningen att försöka enas om vilken kvinna som ska presenteras och väljas av kongressen.

För att det handlar om en kvinna tycks vara ställt utom allt tvivel eftersom de röststarkaste förbunden deklarerat att lika könsfördelning i LO-ledningen är målet.

De hetaste namnen som snurrar runt i jakten på ny förste vice ordförande är, som Arbetet skrev i fredags, Amelie Andersson, ombudsman på Kommunals förhandlingsavdelning. Hon har lång erfarenhet och backas upp av det egna förbundet.

Bland utmanarna nämns också Handels nyvalda andre vice ordförande Elisabeth Brandt Ygeman. Hon har tidigare erfarenhet av arbete inom LO (politisk sekreterare) och nämns med respekt när frågan om Tobias Baudins efterträdare diskuteras.

Men den verkliga överraskningen bland de hetaste kandidaterna till posten som förste vice ordförande i LO är emellertid en outsider. Irene Wennemo, i dag hos Ylva Johansson (S) på arbetsmarknadsdepartementet, med ett förflutet som bland annat enhetschef på LO:s arbetslivsenhet.

Med sin erfarenhet som rymmer både fackligt och politiskt arbete på högsta nivå är hon en stark utmanare i tävlan om posten som LO:s nummer två.

Hennes cv innehåller både akademiska meriter, (filosofie doktor i sociologi), anställningar i regeringskansliet som både sakkunnig och statssekreterare, och arbete som chef och utredare inom LO. Där arbetade hon i flera olika befattningar under åren 1997 till 2010. Förutom åren som enhetschef för arbetslivsenheten har hon även varit utredningschef vid näringspolitiska enheten.

Hon har därefter varit regeringens särskilda utredare i flera frågor. Det har bland annat rört ett lärlingssystem för gymnasieskolan och mellan åren 2010 till 2013 var hon huvudsekreterare för den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Om meriterna räcker för att vinna platsen som andra namn inom LO återstår att se. Kvinnodominerade förbund som Kommunal, Handels och HRF har också starka kandidater till den vakanta platsen efter Tobias Baudin.

Och den helt avgörande frågan är fortsatt obesvarad – är hon på allvar intresserad?

Innan LO-kongressen börjar fredag den 17 juni hinner dessutom sannolikt fler framstående kvinnor matchas mot posten som Karl-Petter Thorwaldssons förste ersättare.

Vad valberedningen slutligen landar i vill ingen inblandad kommentera, åtminstone inte nu. Det är först sedan samtliga namn granskats och tillfrågats som valberedningen på allvar närmar sig ett beslut.

LO-KONGRESSEN 2016 – LÄS OCKSÅ

Het debatt om högre löneökningar väntas

Kommunalare bör ta vid efter Baudin i LO-toppen

LO:s framtid ska utredas

Målarna vill förlänga preskriptionstid

Krav på ännu en kvinna i LO:s topp