Susanna Gideonsson. Foto: Christine Olsson/TT

LO:s nya ledning ska vara jämställd. När Tobias Baudin lämnar sin post bör han ersättas med en kvinna, menar fackförbundstoppar som Arbetet talat med.

LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin har lämnat besked om att han inte kandiderar för omval till sin post. Han satsar i stället helhjärtat på att bli Kommunals ordförande.

Det har öppnat för en återgång till den gamla ordningen om tre presidieposter i stället för fyra. Under den här kongressperioden har tre män och en kvinna lett LO.

Den utvidgade ledning var ursprungligen en kompromiss för att ena olika viljor.

– Men det finns inga motioner som säger att vi ska förändra det så det tror jag inte sker, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson, som är valberedningens ordförande.

Nomineringarna till LO-ledningen pågår ända fram till kongressen som äger rum den 17 till den 20 juni. Hittills har Karl-Petter Thorwaldsson och Ingela Edlund lämnat klara besked om att de vill sitta kvar.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe säger nu att han vill se en helt jämställd ledning, vilket är möjligt om LO-topparna fortfarande är fyra till antalet.

Om de övriga inklusive avtalssekreteraren Torbjörn Johansson får sitta kvar på sina poster så är valberedningen därmed på jakt efter en kvinna.

– Det finns stort behov och en möjlighet att få en jämställd ledning. För mig är det en viktig aspekt. Kan vi få in ytterligare en kvinna i LO:s ledning så är det viktigare än att reducera antalet ledamöter, säger Anders Ferbe.

Också Pappers ordförande Matts Jutterström vill ha en kvinnlig efterträdare till Tobias Baudin.

– Det borde vara fifty fifty. En kvinna borde in, säger han.

Valberedningens Susanna Gideonsson förklarar för sin del att hon strävar efter en könsmässig balans.

– Det är bra om vi lyckas nå jämställdhet. Det kan jag ställa upp på. Nummer ett är att hitta ett bra lag som kan driva LO:s frågor. Men jämställdheten är viktig.

Något namn vill emellertid vare Anders Ferbe eller Matts Jutterström föra fram.

– Det finns säkert många dugliga kvinnor. Det är jag helt övertygad om, förklarar Matts Jutterström.

Men LO-logiken säger att det borde handla om en rekrytering från något av förbunden med många kvinnliga medlemmar; Kommunal eller Handels. Den övriga ledningen kommer ju ursprungligen från IF Metall (Thorwaldsson), Seko (Edlund) och Byggnads (Torbjörn Johansson).

Torbjörn Johansson lämnar inget besked om sin framtid inom LO. Hans enda kommentar är att det är en sak mellan honom och valberedningen.

LÄS OCKSÅ

Tobias Baudin stänger dörren för LO

LO:s framtid ska utredas

Målarna vill förlänga preskriptionstid