Tobias Baudin. Foto: Claudio Bresciani/TT

Att leda ett förbund är mer på riktigt. Hur vi lyckas i avtalsrörelsen ser en halv miljon välfärdsarbetare i sina plånböcker. Så förklarar Tobias Baudin, förste vice ordförande för LO, varför han hellre vill leda Kommunal.

31 maj – 3 juni håller Kommunal kongress. Då hoppas Tobias Baudin bli vald till förbundsordförande. Blir det inte så, så har han ingen reträttpost. I förra veckan meddelande han valberedningen inför LO-kongressen, som hålls i juni, att han inte ställer upp för omval som LO:s förste vice ordförande.

– Jag har landat i att jag vill fokusera till hundra procent på att bli ordförande för Kommunal, förklarar Tobias Baudin. Jag vill göra mitt för att förbättra kommunalarnas arbetsvillkor och löner.

– Jag har min bakgrund i Kommunal, det är där jag har mitt hjärta.

Tobias Baudin tillägger att efter en helhjärtad satsning på att bli Kommunals ordförande skulle det inte kännas rätt att låta sig väljas till ett annat, krävande förtroendeuppdrag några veckor senare. Tobias Baudin har trivts ”otroligt bra” som vice ordförande för LO. Men Kommunal lockar alltså mer.

– Ett förbund är mer på riktigt. Hur vi lyckas i avtalsrörelsen ser en halv miljon välfärdsarbetare i sina plånböcker.

Tobias Baudin utsågs till förste vice ordförande för LO i maj 2012. Till det han är mest nöjd med hör att han lyckades ena LO-förbunden i frågan om vinster i välfärden.

– Och där är LO:s linje på väg att bli regeringens politik. Det syns i direktiven till regeringens utredning om vinster i välfärden.

– Det har också varit roligt att få igenom en hel välfärdspolitisk utredning. Och att lägga fram ett förslag om hur pensionssystemet ska förändras som alla 14 LO-förbunden står bakom.

Om Kommunals kongress utser en annan ordförande än Tobias Baudin har han inget jobb att gå tillbaka till, vare sig på LO eller någon annan stans. Sitt jobb som maskinist i Luleå kommun sade han upp sig från när han utsågs till vice ordförande i Kommunal 2010.

Vilken ersättning får du från LO om du står utan försörjning?
– Om jag minns rätt får jag 78 procent av min tidigare lön i upp till tre år. Men det gäller bara om jag inte får ett annat jobb. Och jag varken tror eller räknar med att jag ska bli arbetslös.

Är det rimligt att du använder  en del av din arbetstid som LO:s vice ordförande för att kampanja för din kandidatur som Kommunalordförande?

– Jag vet inte riktigt vad du menar med ”kampanjar”. Jag är ute på arbetsplatser inför LO:s kongress, både Kommunalarbetsplatser och andra, något jag tycker att fackliga ledare bör göra för att inte tappa fotfästet. I förra veckan var jag till exempel på en IF Metallarbetsplats och en HRF-arbetsplats. Men Kommunal är en tredjedel av LO, och jag är inte missnöjd om jag kommer till en Kommunalarbetsplats.

– Jag tror på en öppen process inför valet på Kommunals kongress. Jag mejlade tidigt till alla Kommunals avdelningsordföranden och sa: Bjud gärna in mig och ställ frågor.

Tobias Baudin är ordförande för LO Mediehus AB och vice ordförande i Union to Union och föreningen Fairtrade Sverige. Han sitter i styrelsen för den fackliga samorganisationen NFS och är ersättare i styrelsen för Europafacket EFS. Han sitter dessutom i styrelsen för Samak och Anna Linds minnesfond.

– Jag vet inte i vilken takt jag kommer att lämna de här uppdragen. Men oavsett vem som blir ordförande för Kommunal är det ett uppdrag som kräver otrolig fokusering, och då måste man minimera antalet övriga uppdrag.

Fotnot: I ett inlägg på Facebook sprider Tobias Baudin sin debattartikel i Arbetet med rubriken ”Därför vill jag leda Kommunal”. Tobias Baudin låter hälsa att han själv har betalat avgiften (ett par hundra kronor) för att sponsra inlägget så att det når fler läsare.

LÄS OCKSÅ

Debatt: Därför vill jag leda Kommunal

Riksdagsledamot vill ta över Kommunal

De vill bli nästa Kommunalledare

Baudin villig att ta över Kommunal

LO-ledningens trygghetsavtal

Personerna i LO:s ledning har rätt till trygghetsersättning när de lämnar sitt uppdrag.

+ Ersättningen är 78 procent av lönen.
+ Ersättningen betalas ut i högst 2 år för den som har mer än tio år kvar till ordinarie pensionsålder (detta gäller Tobias Baudin)
+ Ersättningen betalas ut i högst tre år för den som har mellan fem och tio år kvar till ordinarie pensionsålder
+ För den som har mindre än fem år kvar till ordinarie pensionsålder betalas ersättningen fram till pensioneringen
+ För den som har en annan inkomst samtidigt med trygghetsersättningen räknas trygghetsersättningen av med inkomst som överstiger två inkomstbasbelopp per år.