Susanna Gideonsson, valberedningens ordförande. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kommunal har nominerat Amelie Andersson som förste vice ordförande i LO, enligt källor till Arbetet. Posten blev vakant när Tobias Baudin valdes till förbundets ordförande i onsdags.

I Kommunal har man nu enats om vem man vill se som ny ledamot i LO-ledningen. Amelie Andersson är ombudsman på förhandlingsavdelningen. Bland ombuden på Kommunals kongress finns ett starkt stöd för att en kvinna väljs in på den vakanta posten i LO-ledningen, men Kommunal har ännu inte offentliggjort Amelie Anderssons namn.

Ombuden som Arbetet talat med ser också att det är viktigt med en kommunalare i högsta LO-ledningen.

I onsdags valdes LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin till Kommunals ordförande. Därmed har det uppstått en vakans i LO:s ledning inför kongressen som inleds den 17 juni.

– Laget är fortfarande det viktigaste. Jämställdheten är nummer två och branschtillhörigheten är nummer tre, förklarar valberedningens ordförande Susanna Gideonsson, Handels, hur prioriteringarna ser ut.

Enligt henne har långt ifrån alla förbund nominerat kandidater, det är ”spridda skurar”. Men valberedningen kommer nu att vänta in Kommunal innan det blir allvar av rekryteringsarbetet.

– Nu har Kommunal en helt ny ledning som har tillträtt. Den måste få en chans att diskutera om de ska nominera och i så fall vem, säger Susanna Gideonsson.

Maritha Mähler, Kommunals avdelningsordförande i Västernorrland, vill att Tobias Baudin ersätts med en representant från hennes förbund.

– Som det största fackförbundet i LO är det viktigt att vi finns med i LO-ledningen. Vem ska annars föra våra medlemmars arbetsvillkor framåt?

Om det blir en man eller kvinna är emellertid inte avgörande:

– Könet är inte viktigt för mig. Bara personen har en socialistisk, demokratisk och feministisk syn.

Många inom Kommunal menar emellertid att det är viktigt att det blir en kvinna på posten som förste vice ordförande i LO. Ett namn som figurerat är Amelie Andersson, ombudsman på förbundets förhandlingsavdelning.

– Vi har nominerat till posten och jag har tillit till att valberedningen gör ett bra jobb, säger Jenni Moverare, ordförande i Vänerväst, i ett sms.

Bland Kommunals kongressombud finns ett starkt stöd för att en kvinna väljs in i den högsta LO-ledningen på den vakanta posten.

– Det är särskilt viktigt efter som LO-styrelsen nu får in en man till när Tobias Baudin valdes till ordförande hos oss, säger Felix Finnveden, Stockholm.

Han står i solen utanför Folkets hus i Stockholm tillsammans med några fackliga vänner.

– Det ska vara en kvinna. Absolut, säger Selda Cetin, ombud Stockholm.

De får stöd av även Faya Lahdou och Lars Fridh, men ingen av de fyra vill föreslå ett namn. De vill inte heller utesluta att någon kvinna från ett annat förbund väljs in.

– Men i Kommunal har vi omsorgen. Det kan vara en poäng om personen kommer därifrån, säger Felix Finnveden.

Alldeles bredvid står ombudet Christel Algback från Skåne. Hon säger att det ska vara en kvinna för att få en jämställd ledning, men har inte hunnit tänka igenom vem hon vill se där. Även Bengt Hackberg, Sydväst, vill också se en kvinna till i LO-ledningen. Han säger att det finns många duktiga kvinnor inom Kommunal.

– Med all respekt för alla duktiga karlar. När LO driver kvinnofrågor skulle det vara bra för trovärdigheten om det är en kvinna.

Ytterligare ett namn som förts fram är Elisabeth Brandt Ygeman, andre vice förbundsordförande i Handels och med ett förflutet som fackligt politisk ombudsman på LO och chef i Stockholms LO-distrikt.

LÄS OCKSÅ

LO:s framtid ska utredas

Målarna vill förlänga preskriptionstid

Krav på ännu en kvinna i LO:s topp

Carl von Scheele