Foto: Marcus Ericsson/TT

Ny ordförande i Kommunal är Tobias Baudin. Det blev en övertygande seger för LO:s förste vice ordförande som vann över ombudsman Berit Müllerström. Tobias Baudin är nu tillbaka i Kommunal där han startade sin fackliga karriär.

Spänningen var nästan kännbar när Kommunals kongress, på onsdagskvällen, röstade om vem som ska leda landets största fackförbund kommande år. Två kandidater fanns kvar inför omröstningen, Berit Müllerström, enhetschef på Kommunal, och Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.

Stämningen var stimmig i kongressalen när röstresultatet från den slutna omröstningen presenterades. Med rösterna 118 mot 86 stod till sist Tobias Baudin som segrare och jubel utbröt bland ombuden på plats.

En mycket rörd Tobias Baudin klev upp i talarstolen.

– Tack till alla er som har röstat och tack till alla er som kämpat där ute. Tack till alla kompisar på sjukhuset i Luleå och tack till alla maskinistkompisar. Tack morfar, tack min familj, mina underbara döttrar och min fru. Det var hon som nästan tvingade mig att tacka ja till att kandidera till en plats i ledningen för Kommunal, sa han och konstaterade:

– Jag är så stolt. Jag är otroligt glad och kan inte tänka mig ett viktigare uppdrag än det jag har fått nu.

Valberedningens förslag till ny ordförande var Berit Müllerström. Men hon lyckades alltså inte övertyga ombuden. Och nu lämnar Annelie Nordström ordförandeklubban vidare.

Det första som Tobias Baudin ska ta tag i som ny ordförande är att se över strukturerna i verksamheten och bygga upp förtroendet bland medlemmarna som rasat sedan Aftonbladet avslöjade flera skandaler inom förbundet.
– Vi ska ta en ännu större plats i samhällsdebatten. Och det ska bli mer ordning och reda och se till att det inte händer igen, sa han under den pressträff som följde omröstningen.

Att han ska leda ett förbund som består av 80 procent kvinnor ser han inte alls som ett problem, som den feminist han säger sig vara.

– Livet har format mig till den jag är. Och när jag ser att mina döttrar har sämre villkor att förverkliga sina drömmar jämfört med killar i samma ålder då vill jag ändra på det.

Även på det politiska planet kommer Tobias Baudin att sätta krav.

– Jag är ingen hejaklack till Socialdemokraterna. Jag ska agera blåslampa på Stefan Löfven.

Per Holmström blev omvald som förste vice ordförande i Kommunal och fick totalt 147 av kongressens 202 röster. Som andre vice ordförande och avtalssekreterare valdes sittande Lenita Granlund till en ny mandatperiod.

Lisa Bengtsson, ombudsman på förbundskontoret, är ny tredje vice ordförande. Därmed efterträder hon Anders Bergström, som avgick tidigare i år efter skandalerna inom Kommunal.

LÄS OCKSÅ KOMMUNALS KONGRESS #KOMMUNAL16

Veronica Lindholm hoppar av kandidaturen

Enig valberedning föreslår Berit Müllerström som ordförande

Annelie Nordström beviljas inte ansvarsfrihet

Annelie Nordström hyllade ombud i avskedstal

Yngsta ombudet vill se en nystart

Kommunal i fackligt bråk om anställningsskydd

Debatt: Kommunal behöver avskaffa individuella löner

Kommunals ledning vill ha legitimationskrav för uskor

”Vill bli ihågkommen som en vinnare” – Annelie Nordström

Så är de som ledare för Kommunal

Hur kan Kommunal föryngras?

Här är det viktigaste om Kommunals kongress

”Maktombyte som märks” – Liv Beckström

Tina Dahlström hoppar av

Tobias Baudin stänger dörren för LO

Tobias Baudin

Ålder: 41

Bor: Hyreslägenhet i Stockholm, ägd av Kommunal

Kommer från: Luleå

Familj: Fru och två barn

Yrke: Utbildad maskinist

Karriär: Var Kommunals ordförande i Norrbotten i början av 2000-talet innan han valdes in i Kommunals förbundsstyrelse 2004. 2012 utsågs han till LO:s förste vice ordförande.