Annelie Nordström. Foto: Christine Olsson/TT

Kommunals ordförande Annelie Nordström beviljades inte ansvarsfrihet av förbundets kongress. Det blev domen för ordföranden men också två andra styrelseledamöter efter de skandaler som avslöjades i vintras av Aftonblandet.

Jätteförlusten vid driften av lyxkrogen Metropol Palais, stora förluster på konferensanläggningen Marholmen där förbundsledningen kunnat bo privat utan att betala, vidlyftig representation med alkohol var några inslag i mediernas granskning.

Kommunals ordförande Annelie Nordström hade förberett sig på att inte få ansvarsfrihet av kongressen, men är kritisk mot revisorerna som inte varit tydliga i sin kritik mot hur verksamhet skötts.

– Beslutet var helt väntat. Jag är van att axla ansvar i både med- och motgångar. Nu respekterar jag kongressen beslut.

Ombuden följde revisorernas rekommendation och beviljade inte Annelie Norström ansvarsfrihet och inte heller de två styrelseledamöter som suttit i handelsbolaget Lyrans styrelse. Inom ett år måste Kommunals nästa förbundsstyrelse väcka skadeståndsanspråk. Sedan har tidsfristen gått ut enligt juridiken kring ansvarsfrihet.

– Jag är inte deppad över beslutet, men orolig, säger Annelie Nordström till Arbetet.

– Beslutet betyder att styrelsen kan rikta ett skadeståndsanspråk. Det är inte vanligt att man gör det i Sverige. Jag ser beslutet främst som en anmärkning mot hur jag skött mitt arbete i den här frågan.

Redan på våren 2015 riktade revisorerna kritik mot hur Kommunal skötte bolaget Lyran, och uppmanade ledningen att utarbeta tydliga ägardirektiv. Tidigare hade man också rapporterat brister i den interna kontrollen inom förbundet.

Det betonade den auktoriserade revisorn Lena Svensson i sin föredragning, men Annelie Nordström ger en annan bild.

– Vi har diskuterat det här i styrelsen och är helt eniga om att ingen av oss uppfattade att det var en allvarlig kritik.

Vad beror det här på?
– Rapporterna var nog vaga. Därför var det ingen som uppfattad att det framfördes allvarlig kritik.

För Annelie Nordström var tisdagen en märklig dag. Efter hennes inledningsanförande strax efter lunch fick hon stående ovationer av kongressombuden. Några timmar senare tog inte ett enda ombud henne i försvar, utan alla röstade för revisorernas rekommendation att inte ge ansvarsfrihet.

– För mig är det helt relevant att det blev så. Jag känner att medlemmarna varit väldigt nöjda med arbetet i fackliga frågor, men missnöjda med min behandling av handelsbolaget.

Även styrelseledamoten Marcelo Rojas och Cecilia Rohdin beviljades inte ansvarsfrihet. Huvudpersonen i skandalerna kring Lyran och restaurang Metropol Palais och konferensanläggningen Marholmen är Kommunals tidigare kassör Anders Bergström. Eftersom han inte var ledamot i förbundsstyrelsen kunde inte kongressen granska hans roll.

Men han slipper ändå inte undan ansvar, eftersom han inte beviljades ansvarsfrihet på handelsbolaget Lyrans bolagsstämma tidigare i vår.

LÄS OCKSÅ KOMMUNALS KONGRESS #KOMMUNAL16

Annelie Nordström hyllade ombud i sitt avskedstal

Yngsta ombudet vill se en nystart

Kommunal i fackligt bråk om anställningsskydd

Debatt: Kommunal behöver avskaffa individuella löner

Kommunals ledning vill ha legitimationskrav för uskor

”Vill bli ihågkommen som en vinnare” – Annelie Nordström

Så är de som ledare för Kommunal

Hur kan Kommunal föryngras?

Här är det viktigaste om Kommunals kongress

”Maktombyte som märks” – Liv Beckström

Tina Dahlström hoppar av

Tobias Baudin stänger dörren för LO

Ansvarsfrihet

Ett juridiskt begrepp som är kopplat till möjligheten för ett beslutande organ att kräva skadestånd av styrelseledamöter för ekonomiska skador som kan ha uppkommit. I Kommunal är det kongressen som beslutar om ansvarsfrihet.