Tina Dahlström. Foto: Janerik Henriksson/TT

En vecka innan Kommunals kongress inleds väljer Tina Dahlström att hoppa av ordförandestriden. Beskedet lämnade hon under tisdagen till valberedningen.

– Jag kommer att ställa mig bakom Berit Müllerströms kandidatur, säger Tina Dahlström till tidningen Kommunalarbetaren.

Valberedningen är mitt uppe i arbetet att jobba fram namn att föreslå till de nya i förbundsledningen. Men därifrån kommer inga uppgifter.
– Jag kan inte kommentera någonting, säger valberedningens ordförande Lena Byström.

Valberedningen kommer att presentera sina förslag i samband med att kongressen inleds. Den nya förbundsledningen väljs sedan den första eller andra juni.

Tina Dahlströms beslut att inte ställa upp som kandidat för att ta över efter avgående Annelie Nordström innebär att tre kandidater kvarstår.

Vid sidan av Berit Müllerström är det LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin och S-riksdagsledamoten Veronica Lindholm som offentligt sagt att de är villiga att ta över som ordförande i Kommunal.

För Tina Dahlström som arbetar som ombudsman på förbundet är det viktigt att en kvinna blir ordförande för Kommunal, även i fortsättningen.

– Min uppfattning är att Berit Müllerström har ett stort stöd, säger Tina Dahlström.

Tina Dahlström säger till tidningen att hon sagt till valberedningen att hon gärna tar ett annat uppdrag i förbundsledningen, dock inte avtalssekreterarposten.

– Jag är gärna med och leder Kommunal under de kommande tre åren, säger hon.

LÄS OCKSÅ

Tobias Baudin stänger dörren för LO

Debatt: Därför vill jag leda Kommunal

Riksdagsledamot vill ta över Kommunal

De vill bli nästa Kommunalledare

Baudin villig att ta över Kommunal