Lillemor Arvidsson, Ylva Thörn, Annelie Nordström och …? Inom en vecka avgörs vem som ska leda Kommunal, LO:s och ett av norra Europas största fackförbund.

Mer än en halv miljon medlemmar, varav en stor majoritet kvinnor. Hur mäktigt är inte det, att företräda så många i så viktiga välfärdsyrken.

Meningsfulla arbetsuppgifter och tuffa tider väntar: Kommunalarnas arbetsmarknad är under stark press. Från privata vårdbolag som vill hyvla timmar, från kommuner som lägger scheman som gör heltid nästan omöjligt, eller som bara erbjuder visstidselände.

Från arbetsgivaren SKL som sett till att tjänstemannagrupper fått allt större andel av lönekakan, och dessutom tycker att det inte behöver synas i statistiken! Från staten som inte försett välfärden med tillräckliga resurser när invånarantalet ökar.

Lönen är sällan det som får undersköterskorna att stanna. Men de där 500 extra kronorna, som årets avtal med SKL gav, är ändå ett starkt argument för att facket levererar. Inte minst med tanke på de aggressiva förslag som de rödgrönt dominerade SKL-arbetsgivarna förde fram från början.

Det är också i det ljuset strategiskt att Kommunal sagt nej till extratjänster i vården, av arbetsmiljöskäl. Och efter flera års funderande ställer de sig nu bakom en yrkeslegitimation för undersköterskor. Ett förslag som kan vara en väg att kvalitetssäkra yrket, och höja både status och lön.

Legkravet finns med bland de 709 motioner – rekordmånga – som de 188 ombuden nästa vecka beslutar om på Kommunals 29:e kongress, läs mer här.

Aruna Patil är busskonduktör i Kolhapur i Indien.  Foto: Estrella de la Reguera

Efter en tung tid med avslöjanden, medlemstapp, revisionsgranskning och beslut att inte ställa upp till omval kan Annelie Nordström ändå tillåta sig att känna sig som vinnare, om man ser till alla de sex ordförandeåren, berättar hon i en intervju med Arbetet, som du kan läsa här.

Även för Sheela Naikwade handlar det om facklig kvinnokamp. I början av februari var hon här, inbjuden av Union to Union och Seko för att berätta om de indiska kvinnor som under svåra förhållanden arbetar som busskonduktörer.

Arbetet Globals reporter Erik de la Reguera for till staden Kolhapur och följde med Aruna Patil på en skakig busstur i hennes varma och överfyllda arbetsplats, läs reportaget här. Sheela Naikwade har, som fackliga förtroendevalda brukar, fullt upp med avtalsförhandlingar och har hotat med hungerstrejk för konduktörerna.

Även för Sheelas svenska kollega Madelene Engman GS nyvalda avtalssekreterare bllir det mycket förhandlingar framöver. Och hennes första arbetsdag blev dramatisk, läs om den och om Madelene Engman här.