STOCKHOLM 2016-05-23 Madelene Engman blir fˆrsta kvinna i fackfˆrbundet GS fˆrbundsledning och blir en av ytterst f kvinnliga avtalssekreterare inom LO. Foto: Erik Nylander / TT / kod 11540

Jag har aldrig haft en tanke på karriär. Möjligheterna har bara dykt upp och jag har hela tiden haft en fantastisk stöttning av olika personer, säger Madelene Engman. Foto: Erik Nylander/TT

Jobba fackligt? Absolut! Förhandla? Aldrig! Knappt tio år efter att Madelene Engman, 36, började som ombudsman är hon nyvald avtalssekreterare och den första kvinnan i GS förbundsledning.

Handen fingrar omedvetet på mobiltelefonen. Om den ringer måste hon svara. Det är Madelene Engmans första arbetsdag som avtalssekreterare för GS och mediekoncernen Stampen har just ställt in betalningarna och ansökt om rekonstruktion.

– Det är klart att oron är stor och frågorna många ute i klubbarna, säger hon.

Det blivande arbetsrummet med utsikt mot LO-borgen gapar ännu tomt så när som på några ekonomiska rapporter och den förra avtalssekreterarens samlade kollektivavtal från 1980-talet. Vi sitter istället i ett skogsinspirerat konferensrum mittemot.

– Jag får se när jag hinner byta rum. Jag är något av en samlare, så det är mycket att sortera.

Två dagar har gått sedan hon som första kvinna valdes in i GS förbundsledning. Hon säger att det känns ofattbart stort och att det är mycket som är nytt. Avtalsfrågorna kan hon efter flera år som avtalsombudsman, men nu blir arbetsuppgifterna fler, och det tillkommer nya aspekter som samordningen inför nästa avtalsrörelse.

– Det hade varit skönt om det blivit ett tvåårigt avtal ur det perspektivet, men nu är det bara att köra igen. Vi har påbörjat nästa avtalsrörelse innan vi ens avslutat denna.

Att LO-samordningen brutit samman gör det extra svårt. Att hinna samla förbunden innan förhandlingarna inleds blir tufft för LO, men Madelene Engman hoppas att det går. Vissa frågor kräver en bredare samordning, säger hon och nämner ojämställda löner och den infekterade frågan om delpension som nyligen drev GS till strejkvarsel som exempel. Om LO-samordningen ska fungera, krävs både mod och styrka av förbunden.

– Vi måste vara ärliga mot varandra och visa förståelse för olika branscher. Samtidigt måste vi stå upp för tagna beslut. De långsiktiga målen fram till 2028 som LO enades om var ett fantastiskt dokument, men det krävs en tydlig prioriteringsordning i frågorna. Orkar vi inte ta den diskussionen med varandra kommer det inte att fungera.

Skärmavbild 2016-05-26 kl. 08.12.40Att Madelene Engman skulle bli toppförhandlare trodde hon inte själv för några år sedan. Hon brann för facklig organisering och ungdomsfrågor, men ogillade förhandlingar så mycket att hon var tveksam till att bli ombudsman.

– Sedan var det som att vända på en hand. Jag blev biten, konstaterar hon.

Den fackliga banan inleddes på Elitfönster i  Vetlanda, där hennes mamma jobbade. Hon fick sommarjobb när hon gick gymnasiets hantverksprogram med inriktning mode och kläder. Tanken var aldrig att stanna, men sommarjobbet blev en visstidsanställning som blev fast. Sin första fackliga kurs gick hon av nyfikenhet direkt och fick sedan en plats i Skogs- och träfackets ungdomsråd.

– Avdelningen gjorde uppföljningssamtal direkt efter utbildningen, precis när jag brann som mest, och tog vara på engagemanget. Tänk om vi alltid kunde fånga upp de unga direkt.

Avdelningsuppdragen och de fackliga utbildningarna avlöste varandra och 2006 blev hon avdelningsordförande samma år som hon började LO:s ombudsmannautbildning. När hon var klar anställdes hon som ombudsman i Grafikernas Stockholmsavdelning.

– Det var tufft. Jag var ung, ny i Stockholm och anställd som ombudsman i en bransch jag inte visste något om, men jag fick världens bästa introduktion. I tre månader fick jag gå bredvid en ombudsman och praktisera med olika klubbordförande.

När Grafikerna och Skogs- och träfacket slogs samman till GS fick hon jobb som ombudsman på det nya förbundskontoret.

– Jag har aldrig haft en tanke på karriär. Möjligheterna har bara dykt upp och jag har hela tiden haft en fantastisk stöttning av olika personer.

Madelene Engman konstaterar att hon helt enkelt tackat ja till de chanser som erbjudits henne, framför allt i början av yrkeslivet.

– Jag får tacka mitt gamla jag för att jag kommit hit. Då var jag modig, kanske lite väl modig ibland. När jag fick frågan om att kandidera till VU funderade jag mer på vad jag vill och kan. Jag är inte lika modig längre, men det här är det jag vill.

LÄS OCKSÅ

Historiska beslut på GS-kongress

Hon kan bli första kvinnan i GS ledning

Madelene Engman

Ålder: 36 år.

Aktuell: Ny som förste vice ordförande och avtalssekreterare för fackförbundet GS.

Bor: I Stockholm, men kommer från Vetlanda.

Familj: Sambo.

Fritid: ”Försöker träffa vänner och familj när jag hinner. Har också en stuga som vi köpte för några år sedan där jag trivs med att bara vara. Kan sitta och titta på en ekorre i en halvtimme och bara vara nöjd.”

Ville bli som yngre: ”Skådespelare, men kom inte in på det estetiska programmet. Satsade då på mode och sömnad, men jag saknade talang för det också.”

Dold talang: Händig. Gillar att snickra och fixa saker med händerna.

Om att vara första kvinna i ledningen: ”Det är på tiden, men samtidigt synd att kön ska behöva vara en fråga. Det borde vara självklart med både kvinnor och män. Det finns många duktiga kvinnor framför allt längre ner i organisationen, men de blir tyvärr färre ju högre upp man kommer.”