Det hänger en röd fana vajandes ut från ett lägenhetsfönster på Nobelvägen i Malmö. Inifrån den trånga bilen upptäcker Susanna Gideonsson den och brister ut i ett glatt: ”Titta!”.

Hon gillar inte ens att tala, och även om talet hon nyss höll i stadsparken i Trelleborg på många sätt målade upp en mörk Sverigebild med ett bistert ekonomiskt läge, ökande arbetslivskriminalitet och en välfärd på tillbakagång så verkar hon ändå vilja ge plats för hopp.

Gideonsson: ”Ingen hade gått i det här tåget utan hopp”

– Se er omkring. Se hur många vi är. Se hur stolta vi är. Och tänka på alla dom som gått i förstamajtåg i decennier innan oss… Ingen av oss som står här i dag eller som stod här för 100 år sedan hade gått i tåget om vi inte hade känt hopp. Det är hoppet som är kraften till förändring, säger hon från talarpodiet.

Väl framme på Nobeltorget i Malmö hinns det med några snabba bloss. Dagens lunchmeny – en korv med bröd och en flaska mineralvatten. Därefter demonstrationståg och favoritsysslan tala igen.

Men även om hon lämnar LO och livet som veckopendlare mellan Umeå och Stockholm om några veckor så är det nog ändå inte hennes sista första maj-tal. Det kan hon nästan lova.

– LO finns i Umeå också. Handels och Socialdemokraterna med. Dessutom har jag alltid velat uppleva första maj i Stockholm. Kan vi inte göra det 2026? säger hon och vänder sig kort till sin pressekreterare.

”Skitår” fick henne att backa

Ambivalensen går igen. Hon är en arbetsnarkoman. Älskar att jobba. Och sa först ja till att fortsätta fram till nästa LO-kongress. Men så hände skitåret 2023.

– Många nära mig gick bort. Det var ett fruktansvärt år på det privata planet. Jag hade varken tid att ta hand om min egen sorg eller min familjs. När vi inte lyckades få till planeringen kring vare sig jul eller nyår så kände jag att nä, det får räcka.

Arbetstidsförkortning: Om Danmark kan så kan vi

På det politiska planet har tiden innan Skåneresan annars präglats av mycket av debatt om arbetstidsförkortning. ”Det är dags, vi har råd” är LO och Socialdemokraternas budskap. Svenskt Näringsliv pratar å sin sida om produktionsbortfall på 8 procent och kostnader på 509 miljarder.

Struntprat menar Gideonsson.

– De hänvisar till rapporter från 2002. Arbetslivet och tekniken har förändrats enormt sedan dess, säger hon och fortsätter:

– Varför skulle vi inte kunna genomföra det som till exempel Danmark redan gjort? De har inte förlorat i produktivitet jämfört med oss.

Inget hade gjort mig gladare än att se unga människor resa på sig och säga ifrån. Acceptera inte läget. Ni behövs i facken, i politiken.

Susanna Gideonsson på hennes sista första maj som LO-ordförande

Diskussionerna om att en lagstiftad arbetstidsförkortning skulle hota den svenska modellen köper hon heller inte.

– Industrin har lyckats med det. De har haft råd. Men skulle servicebranscherna stöta på för detta så skulle de inte få höjd lön på tio år. Den här bollen är redan i rullning. Då är det naturligt att lagstiftaren kommer efter och jämnar ut.

Hur är en annan fråga. Detta hoppas hon att den stundande LO-kongressen ska ge besked om.

Vill införa gemensamt näringsförbud i EU

Dagens nyhet från LO är att man går till val på att bekämpa arbetslivskriminalitet inom EU. För att stoppa företag som utnyttjar anställda genom svartkontrakt och slavliknande villkor vill LO se ett gemensamt näringsförbud inom unionen.

– Ett problem är att den här sortens kriminella ofta agerar gränsöverskridande. Åker de fast i ett land fortsätter de verksamheten i ett annat. Därför kräver LO steg mot ett gemensamt europeiskt näringsförbud, säger Susanna Gideonsson.

Bråkig start som ordförande: ”Kom in som ofrivillig monark”

Hur summerar hon då sin insats en dag som denna? Har Susanna Gideonsson gjutit olja på vågorna i LO-leden? Det som i mångt och mycket var hennes mandat.

Hon medger att det inte varit enkelt. Hon tillträdde mitt i brinnande pandemi. Först i mars 2022 kom alla tillbaka till jobbet fysiskt. Men hon svarar ändå ja på frågan.

– Jag kom in som någon slags ofrivillig monark. Det var bråkigt. Många frågor hade behandlats på fel sätt. Men jag tycker verkligen det är bättre nu.

Några exempel på det är LO:s nya organisationsplan som nu läggs fram för kongressen, frågor som minst sagt är känsliga inom de fackliga leden. En annan är utredningen kring tvärfackliga löften – också det frågor som rör samarbete.

”Politiken har glömt arbetarnas insats under pandemin”

Pandemin som sådan fungerande också sammansvetsande. LO och dess förbund bekände färg, och medlemmarnas frågor var högt på agendan, menar hon.

– A-kassan höjdes, karensdagen togs bort. Tusentals avtal förhandlades inom loppet av månader. LO gjorde ett jättejobb. Det är synd bara att mycket av det blev en parentes. Från politikens håll har man glömt att det var arbetarna som tog oss igenom pandemin. Det var de som tog sig till jobbet, de som fick allt att fungera.

Vill se mer oberoende valberedning

Att det tagit lång tid att få fram förslag på vem som ska bli hennes efterträdare behöver inte nödvändigtvis vara ett tecken på interna slitningar, menar hon. Det handlar om demokrati kort och gott. Hon önskar sig dock en förändring av valberedningen.

– Som konstruktionen är i dag riskerar man delvis att prata i egen sak. Jag tror att det hade varit sunt med en mer oberoende valberedning.

På Nobeltorget i Malmö gassar solen. Deltagarna är fler än i Trelleborg och genomsnittsåldern är lägre. SSU är på plats med plakat och uppmaningar om att göra sin röst hörd. Rösta i EU-valet! Engagera dig!

Som ett sista personlig önskan och medskick till den arbetarrörelse hon varit del av sedan mitten på 90-talet blir Susanna Gideonsson själv SSU:are igen för ett ögonblick.

–  Inget hade gjort mig gladare än att se unga människor resa på sig och säga ifrån. Acceptera inte läget. Ni behövs i facken, i politiken. Ta för er mer.

A-kassa och EU-demokrati i utspelen

  • Höj taket i a-kassan och gör det lättare att få del av ersättningen. Det propagerade Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar för när hon talade i Göteborg. Hon menade att regeringens planer för a-kassan kommer att leda till kraftiga försämringar. Vänsterpartiet kommer att precisera sina förslag i partiets skuggbudget i höst.
  • Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talade även hon i Göteborg. Liksom Susanna Gideonsson lanserade hon krav inför det kommande Europaparlamentsvalet. S vill att EU ska kunna ställa skapare krav på medlemsländer som tummar på demokratiska värderingar och – i sista hand – göra det möjligt att utesluta dem.