Agneta Norman och Marie Pedersen på fackförbundet GS. Foto: Per Groth/TT

Ny ledning och ett förbund som ska HBTQ-certifieras. I helgen har fackförbundet GS haft kongress i Västerås.

Agneta Norman, från avdelning 14 och Marie Pedersen, från avdelning 1 är båda rutinerade kongressombud, och nöjda med helgen som varit.

– Det har varit trevligt, gått lugnt och stilla till, men vi har ändå beslutat om mycket nytt, säger Marie Pedersen, precis efter kongressens slut på söndagen.

Det nya syns tydligt i förbundets ledning där ordförande Per-Olof Sjöö var den enda som ställde upp för omval. Till ny förste vice ordförande och avtalssekreterare valdes Madelene Engman som därmed blir GS första kvinna i förbundsledningen.

– Det är jättestort. Vi har aldrig haft någon tidigare i förbunden före GS heller, vad jag vet, så det är verkligen på tiden. Sedan är hon ganska ung och jätteduktig, så det känns verkligen bra, säger Agneta Norman och får medhåll av Marie Pedersen.

Valet av andre viceordförande blev mer dramatiskt. Det fanns flera nominerade och krävdes två omröstningar innan det stod klart att Bo-Arne Andersson, avdelningsordförande i GS avdelning 1, tog platsen med knapp marginal före valberedningens förslag Christoffer Ahlqvist, från förbundskontoret.

– Det är kul att det kan komma in någon utifrån också så att inte alla som väljs är anställda på förbundskontoret, säger Marie Pedersen.

Kongressen antog nya stadgar och fattade också beslutade också att GS ska HBTQ-certifieras, vilket både Marie Pedersen och Agneta Norman är glada över.

– Det handlar om allas lika värde och det är något vi som förbund jobbar hårt för, säger Marie Pedersen.

GS blir därmed det andra fackförbundet som ska utbildas i frågor som handlar om likabehandling av homo- och bisexuella samt trans- och queerpersoner. Först ut var Handels som fattade beslut om HBTQ-certifiering på sin kongress för några veckor sedan.

Mest debatt blev det om ett antal motioner som ville ha kongress oftare än vart femte år, vilket är det som gäller nu.

Till slut beslutade dock kongressen att behålla den nuvarande ordningen.

– Det kostar mycket att ha kongress, och vi behöver pengarna till annat. Vi har ju förbundsmöten två gånger om året där vi fattar de stora besluten, säger Agneta Norman.

Hon säger att hon är nöjd med alla beslut på kongressen, även de som kanske inte riktigt gick som hon och avdelningen önskat. Allra mest nöjd är hon dock över att motionen från den egna avdelningen fick bifall. Den handlade om att avdelningarna borde få mer pengar till sin verksamhet.

– Nu har vi råd att göra vårt arbete med utåtriktad verksamhet och det känns jättebra. Det behöver vi framöver, säger hon.

LÄS OCKSÅ

Hon kan bli första kvinnan i GS ledning