Annelie Nordström Foto: Christine Olsson/TT

När Annelie Nordström tackade för sig på Kommunals kongress stod antirasismen i centrum. – Om vi står upp för alla människors lika värde är det vår förbannade skyldighet att räcka ut en hand – inte bränna ner de ställen där de bor, sa hon.

På tisdagen höll avgående ordförande Annelie Nordström sitt avslutningstal på Kommunals kongress. Efter sex år på högsta posten lämnar hon stafettpinnen vidare på onsdag kväll när en ny ordförande väljs.

– Låt mig gå rakt på sak, vi vet alla att vi samlas till kongress efter en svår tid. Mediernas granskning har fått stora konsekvenser för oss. Jag vet att mitt förtroende är skadat och jag har ett ansvar för det som hänt, sa Nordström.

Att hon inte avgick direkt efter Aftonbladets stora granskning av skandalerna inom Kommunal förklarar hon med att hon först ville sjösätta en åtgärdsplan för att skapa de bästa förutsättningarna för en ny ordförande.

– Nu vet vi att tydliga regler, visselblåsarfunktioner och professionella processer är nödvändigt i en organisation som styrs av förtroendevalda.

Efter ursäkten till de 187 ombuden som har checkat in i Folkets Hus i Stockholm talade Annelie Nordström om hur Kommunal har inflytande på politiken. Bland annat lyfte hon fram det nya löneavtalet för undersköterskor.

– Framgångarna har vi inte nått av en slump, sa hon och hyllade ombuden.

– Men vi ger oss inte förrän personalen i välfärden har en bra vardag med drägliga arbetsvillkor. Det har Sverige råd med.

Under sina sex år som ordförande har hon i snitt besökt en ny arbetsplats varje vecka. Många medlemmar som hon träffat är födda i andra länder och under avslutningstalet drog Annelie Nordström en parallell mellan den senaste flyktingkrisen till åren under andra världskriget då hennes mor, som liten flicka, kom ensam från Finland till Sverige med en lapp om halsen.

– När flyktingboenden brinner står kommunals medarbetare i frontlinjen. Om vi står för alla människors lika värde är det vår förbannade skyldighet att räcka ut en hand – inte bränna ner de ställen där de bor, sa Annelie Nordström och fick rungande applåder.

– Det finns mer som förenar oss människor än separerar oss. Vi får aldrig låta rasisterna ställa välfärdsarbetare mot varandra. Välfärden behöver invandringen för att klara sig överhuvudtaget. Det handlar om att se sig själv i andra. Kommunal är inget utan medlemmarna. Tack för allt som ni gett mig!

LÄS OCKSÅ KOMMUNALS KONGRESS #KOMMUNAL16

Yngsta ombudet vill ha nystart

Kommunal i fackligt bråk om anställningsskydd

Debatt: Kommunal behöver avskaffa individuella löner

Kommunals ledning vill ha legitimationskrav för uskor

”Vill bli ihågkommen som en vinnare” – Annelie Nordström

Så är de som ledare för Kommunal

Hur kan Kommunal föryngras?

Här är det viktigaste om Kommunals kongress

”Maktombyte som märks” – Liv Beckström

Tina Dahlström hoppar av

Tobias Baudin stänger dörren för LO